Kerst 2100x1440 (1)

Met deze 4 tips blijft je kerstboom langer mooi

Ook zo’n zin in kerstmis? Met deze vier tips van Santé blijft je boom een stuk langer mooi.

Heb jij zodra de Sint het land uit is al een kerstboom in huis? En doe je de kerst boom pas de deur uit als het lente wordt? Dan wil je natuurlijk ook dat je boom zo lang mogelijk mooi blijft. Met deze 4 tips van Santé haal je het beste uit je boom. 

Tip 1 Ga voor de beste kerstboom soort

Wat echte kerstbomen betreft is het goedkoop is duurkoop. De goedkoopste en meest verkochte soort is de fijnspar, ook wel picea abies. Deze ruikt heerlijk, maar de naalden vallen snel uit. Kies daarom voor de wat duurdere Nordmann of fraserspar: dan heb je ook wat.

Wat is de beste keuze: een echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Tip 2 Zaag een stukje van de stam en zet de boom in een emmer water

Bij thuiskomst kun je het net om de boom laten zitten en een stukje van de stam afzagen (indien je een boom zonder kluit hebt). Zet de boom vervolgens in een emmer water en laat ‘m een nachtje in de garage staan. Zo kan de boom wennen aan de temperatuur en zich volzuigen met water. Ook een boom met kluit moet eerst acclimatiseren. De naalden blijven dan langer zitten.

Lees ook: wat is beter een echte of een neppe kerstboom?

Tip 3 Laat de boom niet uitdrogen

Een kerstboom kun je het beste niet te dicht bij de verwarming zetten, want dan droogt hij uit. Zodra je boom in de standaard of pot staat, mag je ‘m water geven. Zorg voor een laag water in de standaard, en een halve liter tot een liter water per dag. Let erop dat het overtollige water kan weglopen, indien je een boom met kluit hebt. Ook een afgezaagde stam moet altijd in een laagje water staan.

Lees ook: de leukste kerstballen

Kerstsfeer Pasteltinten zo hou je een kerstboom langer mooi

Tip 4 vermijd temperatuur schommelingen

Een kerstboom houdt niet van sterke temperatuurswisselingen, droge lucht en direct zonlicht. Het beste zet je hem daarom op een neutrale plek in huis, uit de buurt van open deuren en warmtebronnen. Daarnaast gaan er verhalen rond dat suiker, plantenvoeding of zelfs aspirine toevoegen aan het water de kerstboom langer vers houdt, maar volgens de National Christmas Tree Association (ja, die bestaat) is gewoon water het allerbeste. Alle reden dus om je kerstboom langer mooi te houden.

Tip van de redactie

Duik in de nostalgie met deze prachtige set van 14 kleurrijke retro kerstballen en een schitterende rode piek, perfect om je kerstboom om te toveren in een blikvanger. Elk stuk, verrijkt met zilveren decoratie en een unieke deuk, is handgemaakt en zorgt voor een onvergetelijke kerstsfeer. Van roze tot blauw, deze set heeft het allemaal. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST EMMA VERWEIJ

BEELD GETTYIMAGES

6 DECEMBER 2023