Wat Is Beter Een Echte Of Een Neppe Kerstboom kerstdiner hapjes kerst

Wat is beter: een echte of een neppe kerstboom?

Welke boom wint het op het gebied van gemak, uiterlijk en duurzaamheid? De echte kerstboom of de neppe?

Wat is beter? een echte of een neppe kerstboom?

Er zij n heel veel soorten kerstbomen, maar kies je nu een echte Nordmann of kies je voor een goedkoper alternatief of een neppe boom, een kunstboom? Als je de boom met kerstballen en versiering en ene piek optuigt, zie je het verschil soms bijna niet. En zit je met kerstmis met eenglas champagne of wijn heerlijk naast je eigen boom. En dan liefst nog met wat sneeuw tegen de ruiten. Maar goed, hier de voor- en nadelen op een rij.

1. Milieu
Er is geen definitief uitsluitsel welke boom beter is voor het milieu. Eén ding staat vast: een lange levensduur van je kerstboom vermindert de belasting op het milieu, of je boom nou echt of nep is. Herplant een echte kerstboom na de kerst. Of gebruik je kunstkerstboom meerdere jaren. Let er bij aankoop van een kunstkerstboom op dat hij stevig is en dat hij makkelijk op te bergen is. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands exemplaar.

kerstboom-zo-lang-mogelijk-mee kerst nep

Lees ook: dit zijn de 5 sterkste kamerplanten

Waarom kerstballen in de boom?

2. Versiering en verlichting
Echter dan een echte boom zal een kunstkerstboom er niet uitzien, maar er zijn tegenwoordig hele goede kunstbomen te koop. Ben je gek op een kerstboom met grijze naalden, roze naalden of naalden met sneeuw, dan is een kunstboom ideaal voor jou. Anderen willen misschien de echtheid en de heerlijke geur van een echte kerstboom niet missen in de periode. En waarom hangen we kerstballen in de boom? Juist, om de boom te versieren. En dat kan met een neppe kerstboom net zo goed als met een echte. Als je de kunstkerstboom vol hangt met ballen, zie je door de ballen de boom bijna niet meer:)

Kerstballen de leukste santenl kerstmis
Kerstballen

Afgezaagde kerstboom en water opnemen

3. Gemak
Een kerstboom is na het kopen meteen klaar voor het versieren, terwijl je de neppe boom nadat je hem van zolder hebt gehaald eerst in elkaar moet zetten. Je kunt eventueel kiezen voor een kunstboom waar de verlichting al in zit. Een kunstkerstboom met de verlichting erin kan minder duurzaam zijn. Als de lichtjes kapot zijn, zul je waarschijnlijk een nieuwe kopen, terwijl de kunstboom voor de rest misschien nog niet aan vervanging toe is. Een echte kerstboom heeft als klein nadeel dat de boom nog water kan en moet opnemen. die moet je dus water blijven geven. Bij een kunst kerstboom hoeft dat weer niet.

Lees ook: met deze 10 tips bespaar je honderden euro’s

Meer tips

  1. Wil je na kerst van je echte kerstboom af? Verbrand hem dan niet op straat, maar lever hem in bij de gemeente.
  2. Koop je echte kerstboom in de buurt.
  3. Kies voor energiezuinige kerstverlichting.
  4. Je kunt een echte kerstboom huren. Via internet zijn verschillende initiatieven te vinden.
  5. Als je een kunstboom koopt, berg ‘m dan goed op zodat ie nog jaren meekan.

TEKST MANON DAELMANS/ Santé archief

BEELD GETTYIMAGES

4 DECEMBER 2023

Tip van de redactie

Ontdek de magie van deze kerstster met 18 punten, die zowel binnen als buiten een warme en sfeervolle uitstraling geeft. De ster verlicht je huis prachtig met warmwit licht. Perfect voor de koude wintermaanden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.