besparen

Met deze 10 tips bespaar je honderden euro’s

Zuinig leven in dure tijden, hoe doe je dat? Het is makkelijker dan je denkt en het kan je honderden euro’s besparen met deze tien tips.

Zuinig zijn met geld is makkelijker als je er veel van hebt. Maar levert uiteindelijk iedereen wat op. Ook als je denkt dat je bijna niets hebt om op te bezuinigen. Het geheim van geld besparen is dat je heel kritisch kijkt naar je inkomsten en uitgaven.

Bespaar op je verzekeringen

1. Duik in de wereld van verzekeringen
De tarieven van verzekeringen veranderen. Tijdens het vergelijken kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Feit is wel dat de bedragen per maand fors kunnen verschillen. Zorgverzekeringen kun je alleen aan het begin van het jaar aanpassen, maar andere verzekeringen kun je vaak ook tussendoor aanpassen. Je moet er wel wat voor uitzoeken, maar kan je geld besparen.

Geld besparen

Bespaar op abonnementen

2. Neem al je abonnementen onder de loep
Welke abonnementen heb je allemaal? Gebruik je alles? Kunnen bepaalde abonnementen goedkoper? Kan er iets opgezegd worden? Aan welke abonnementen zit je vast, maar verlopen binnenkort? Voor de meeste abonnementen betaal je iedere maand, als je op dit terugkerende bedrag een paar euro kunt besparen, bespaar je op jaarbasis best een mooi bedrag. Kijk ook of je van internetprovider kunt wisselen. En misschien toch dat abonnement op de streamingdienst opzeggen en lid worden van de bibliotheek? Dat scheelt namelijk echt veel geld.

Bespaar op cadeaus

3. Doe niet te gek met cadeaus kopen
Wie weinig of geen geld heeft om cadeaus te kopen, moet creatief zijn. Je kunt dan nog steeds leuke cadeaus geven. De decembermaand valt zo minder duur uit. Je kunt ook met weinig geld toch leuke cadeaus geven. Je kunt online heel makkelijk op prijs selecteren (van laag naar hoog). Voordeel is dat je dan niet in de verleiding komt om ter plekke iets duurs te kopen. En zelf een cadeau maken is soms net zo leuk.

Cadeau besparen en geld overhouden

Bespaar op energie

4. Bespaar op gas en licht
Door efficiënter te stoken, kun je in de winter besparen op je verwarmingskosten. De verwarming een graad lager en iets minder lang warm douchen – of koud douchen – scheelt je al veel geld. Een kleine samenvatting: dicht alle kieren, hang dikke gordijnen op, plak radiatorfolie achter de radiatoren en trek voor je begint te stoken een dikke trui aan. Een van deze truien bijvoorbeeld. Zet in het voorjaar op tijd de verwarming uit. In maart kan het nog wel eens fris zijn, maar als je er elk jaar een gewoonte van maakt om op 21 maart de cv niet meer aan te hebben, kan je dat ook weer geld schelen. En bedenk dat je ook in de zomer kunt besparen op gas en elektra. Door je lampen niet onnodig te laten branden, koud te douchen of minder vaak te douchen.

Klik hier

Verkoop spullen die je niet nodig hebt

5. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats
Technisch gezien is dit geen besparing, maar extra geld verdienen, zorgt er wel voor dat je iets extra’s hebt om uit te geven of om op je spaarrekening te zetten. Je kunt spullen ook verkopen via Facebook Marketplace, of via een ouderwetse advertentie in de lokale supermarkt. Of verkoop je oude kleren via Vinted.

Lees ook: moeite met spullen wegdoen? Zo lukt het wel

Leen spullen

6. Vraag je af of je een product ook kunt lenen
Via de app Peerby kun je echt bijna alles lenen van mensen uit je buurt: van statafels, gezelschapspelletjes en boormachines tot boeken, luchtbedden en navigatiesystemen. Je buren vragen kan natuurlijk ook.

Lees ook: geld overhouden aan het eind van de maand? Zo doe je dat

Wees slim met etensresten

7. Geen kliekjesdag, maar kliekjesweek
Vries je regelmatig restjes in en ligt er ook nog eten in je vriezer? En kies een moment om de vriezer leeg te eten. Zo begin je af en toe met een schone lei en je bent meteen voorbereid op een vervelend huishoudelijk klusje: de vriezer ontdooien. Ook kun je de keukenkastjes uitpluizen en alle restjes pasta, rijst en specerijen opmaken. Wat verse groenten erbij en klaar.

Bietenhumus eten restjes restjes besparen

Bespaar op de sportschool

8. Bespaar op de sportschool
Waarom wachten tot het nieuwe jaar als het gaat om het uitvoeren van je goede voornemens? Het kan lonen om niet lukraak een sportschoolabonnement af te sluiten. We vermoeden dat er in januari, aan het begin van de lente en na de zomer weer sportscholen met acties komen. En wist je dat je ook heel veel online trainingen kan doen.

thuis sporten besparen geld

Blijf alert

9. Let op aanbiedingen, maar laat je niet verleiden
Producten die in de aanbieding zijn, smaken net zo goed als een week later wanneer ze niet in de aanbieding zijn. Letten op aanbiedingen is een makkelijke manier om te besparen op je boodschappenkosten. Let op dat je je niet laat verleiden om spullen te kopen die je normaal niet zou kopen.

Gebruik een spaarpot

10. Gebruik een ouderwetse spaarpot

Zet ergens een ouderwetse spaarpot neer en gooi daar elke dag wat munten in. Zodra de spaarpot vol is, ga je er iets leuks mee doen. En elke keer als je in de verleiding komt om iets uit te geven wat je niet echt nodig hebt, gooi je een in plaats van dat te kopen een muntje in je spaarpot.

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

Digitale spaarpot met teller
Klik hier

Leestip

Zuinig omgaan met geld en toch genieten
bestel het boek hier
San2404
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen