Huis Opruimen

Moeite om spullen weg te gooien? Zó lukt het wel!

Groei je bij wijze van spreken uit je huis omdat je zoveel spullen hebt? Wij geven tips om spullen weggooien makkelijker te maken.

1. Spullen weggooien? Bedenk eerst of je er iemand anders blij mee kunt maken

Met veel spullen kun je anderen blij maken. Dat is goed nieuws, want anderen blij maken, is leuker en een stuk beter voor het milieu. Bekijk daarom eerst welke spullen je kunt verkopen, weggeven of doneren en maak daar werk van.

Lees ook:Je kledingkast opruimen in 5 stappen

2. Wees eerlijk tijdens het opruimen

‘Die jurk/automatische blikopener/cadeauset komt vast nog van pas.’ Zei je dat de vorige keer toen je opruimde niet ook al? Vraag jezelf serieus af:

 • Hoe lang heb je dit niet gebruikt?
 • Hoe groot is de kans dat je er nog iets mee gaat doen?
 • Hoe makkelijk kun je aan een nieuwe komen? Bijvoorbeeld door het te lenen?

3. Iets moet mooi of handig zijn

Nog twee criteria: is iets niet mooi én niet handig? Weg ermee.

4. Twijfelgevallen

Weet je niet of je iets wilt bewaren of niet, stop het in een doos en zet hem tijdelijk weg. Na een paar maanden kun je de inhoud van de doos kritisch doorlopen om waarschijnlijk alsnog het meeste weg te gooien. Je kunt spullen waarover je twijfelt alvast op Marktplaats zetten. Mocht je een goed bod krijgen, kun je de knoop alsnog doorhakken.

5. Gooi iedere dag een item meer weg

Je kent waarschijnlijk wel iemand die ook grondig wil opruimen. Begin samen aan het begin van de maand aan de uitdaging The Minimalist Game. Op de eerste dag gooi je één ding weg, op de tweede dag gooi je twee dingen weg enzovoorts. Ergens rond week twee begint het lastiger te worden. Degenen die het langst doorgaat wint. Meer informatie over The Minimalist Game.

6. Maak een foto

Kun je van sommige spullen moeilijk afscheid nemen, omdat je er mooie herinneringen aan hebt? Maak er een foto van, sla die op een veilige plaats op en gooi de spullen weg.

Lees ook: opruimen? Doe deze 10 spullen dit jaar nog weg

7. Iets erin, iets eruit

Nieuwe kunstkerstboom, blender of schoenen? Verkoop de oude. Of spreek met jezelf af dat je voor iedere product dat je koopt een product weggooit. Op die manier houd je jezelf en het aantal spullen in huis goed in toom.

Gooi deze spullen weg…

 1. Verlopen cadeaubonnen
 2. Oude kalenders
 3. Handleidingen van apparaten die je niet meer hebt
 4. Make-up die je al jaren niet gebruikt
 5. Sokken waar geen tweede meer van is
 6. Oude tijdsschriften en puzzels
 7. Schoenen die niet meer passen (kledingbak)
 8. Oude beha’s
 9. Kerstkaarten
 10. Lege, gebruikte enveloppen

Lees ook: de natuur in als medicijn

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

22 NOVEMBER 2023

Tip van de redactie

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Suzanne Sengers

Gerelateerde artikelen