stoppen met roken

Het is nooit te laat om te stoppen met roken

Als je stopt met roken neemt de kans op ziektes als longkanker af. Uit recent onderzoek blijkt dat je longen na het stoppen met roken weer de kans hebben om te herstellen.

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

Uit recent onderzoek blijkt dat cellen die aangetast zijn door tabak kunnen herstellen. Zo worden ze vervangen door gezonde cellen. In het onderzoek dat gepubliceerd is in het blad Nature staan een paar veel gedane uitspraken van mensen die het stoppen met roken hebben opgegeven. Het meest gehoorde argument om niet meer te stoppen is “Het is nu toch al te laat om te stoppen”. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het nooit te laat is om te stoppen!

Lees ook: ‘Roken steeds minder populair in Nederland’

Effecten van 15.000 pakjes

Er waren mensen die wel 15.000 pakjes sigaretten hadden gerookt, voordat ze stopten met roken. Na een paar jaar werden hun longen onderzocht en wat bleek? De cellen in de luchtwegen vertoonden geen schade meer van tabak. Voor het onderzoek werden de longen van zestien deelnemers onderzocht. Hieronder vielen volwassenen die nog nooit hebben gerookt, ex-rokers en rokers.

stoppen met roken

Stop bewust

Negen van de tien cellen in de longen van rokers hadden mutaties, dit zijn mutaties die tot tot kanker kunnen leiden. Bijzonder was, dat in de longen van de ex-rokers veel vervangende cellen te zien waren. Aangetaste cellen waren vervangen door nieuwe gezonde cellen. Stop bewust en je longen vernieuwen de cellen.

Lees ook: De waarheid over of nicotinepleisters helpen bij het stoppen met roken

Rookvrij is gezonder

Rookvrij is gezonder, dat weet iedereen. De longcellen van de ex-rokers waren vier keer gezonder dan de longcellen van de mensen die nog steeds roken. Hoe dit proces precies werkt moet nog uitgezocht worden, maar het blijkt dat er ergens in je lichaam een voorraad aan gezonde cellen zit die aangetaste cellen kan vervangen. Kortom, het is nooit te laat om te stoppen met roken. Hulp nodig? Bel de gratis stoplijn.

Lees ook: Minder diabetes door groene bladgroente

TEKST SANTENL

BEELD GETTYIMAGES

2 DECEMBER 2023

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen