kerst

Wat er met je lichaam gebeurt als je te veel eet tijdens de kerstdagen

Tijdens de kerst schep je waarschijnlijk meer op je bord dan je normaal gesproken zou doen. Te veel eten kan verschillende klachten veroorzaken. Dit is wat er allemaal kan gebeuren met je lichaam als je te veel eet.

Een opgeblazen buik

Als je last hebt van een opgeblazen buik, kan het zijn dat je je eten niet goed hebt gekauwd voordat je het doorslikt. Je voorkomt dit door simpelweg, door goed te letten op hoe je kauwt. Neem de tijd voor je eten en werk het niet te snel naar binnen. Ook koolzuurhoudende dranken kunnen voor een opgeblazen buik zorgen. Dit zorgt namelijk voor gasvorming in je buik. Drink tussendoor een paar slokjes water.

Lees ook: ‘Dit kun je doen tegen een opgeblazen buik’

Misselijkheid

Als je een opgeblazen buik hebt, kan je ook sneller misselijk worden. Daarbij kan misselijkheid duiden op een te vette maaltijd. Je lichaam heeft namelijk nog even de tijd nodig voordat het vet kan verteren. Als je te veel hebt gegeten, wil je lichaam dat het liefste er weer uitgooien. Net zoals bij een opgeblazen buik is het van belang dat je niet te snel je eten naar binnen werkt en sla te veel vettige voedingsmiddelen eventueel af.

After dinner dip

Na een grote maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam is hard aan het werk om het voedsel te verteren. Hierdoor kan je na het eten even inkakken, wat ook wel de after dinner dip wordt genoemd.

Diarree

Als je te veel suiker hebt geconsumeerd, kan het zijn dat je na de kerstmaaltijd met diarree op de toilet zit. Te veel eten kan er namelijk voorzorgen dat alle suikers in je maag verplaatsen naar je darmen. Omdat dit samen gaat met veel vocht, kan dit diarree veroorzaken.

Niet in slaap kunnen komen

Al die suikers en vetten in je lichaam zijn een grote opgave voor je lichaam. Als je in bed ligt, is je lichaam waarschijnlijk bezig met het verwerken van al die voedingsmiddelen en kan je moeilijk in slaap komen. Probeer daarom op tijd te stoppen met eten. Lukt dit niet? Buik dan nog even uit op de bank voordat je naar bed gaat.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Dekbed (Winter & Herfst)

Dekbed (Winter & Herfst) + 2 Gratis Hoofdkussens – Tweepersoons – 200×220 cm
Shop

Gerelateerde artikelen