buikpijn

Dit kun je doen tegen een opgeblazen buik

Je buik staat zo strak gespannen dat je je broek nauwelijks dicht krijgt, niet fijn. Wat kun je doen om een opgeblazen buik te voorkomen of te verminderen?

Wat is het?

Een opgeblazen buik is een typische vrouwenkwaal die vaak wordt veroorzaakt door gasvorming. Dit kan ontstaan door te veel eten en veel koolzuurhoudende dranken of alcohol drinken. Ook stress, veel vlees eten, roken, bepaalde medicijnen (zoals antibiotica), een allergie voor bepaald voedsel en het prikkelbare-darm-syndroom (PDS) kunnen van invloed zijn.

Lees ook:De 2 soorten buikvet: wat is het verschil?

Wat kun je eraan doen?

Meestal is de oplossing eenvoudig: alles wat hierboven staat minderen. Vooral geraffineerde suikers in voedsel en vlees kunnen niet goed worden afgebroken in het spijsverteringskanaal. Onverteerd voedsel in je darmen vormt een bron voor bacteriën. Dat creëert veel gas, waardoor je dat opgeblazen gevoel krijgt. Stress kan de buikpijn nog eens verergeren. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te relaxen en de avond te reserveren voor ontspanning.

Killers

Eet minder ‘winderige’ etenswaren, zoals uien, bloemkool, tarwe, bruine bonen en melk, maar ook honing, noten, meloen, kokos, appels, peren, kersen, geraffineerde suikers en avocado.

Het proberen waard

Als je veel last hebt van een opgeblazen buik, kun je een professional inschakelen. Een diëtist kijkt waar het misgaat in je voedingsschema en kan je aan de hand daarvan advies geven.

Prikkelbare-darm-syndroom

Een opgeblazen buik kan ook ontstaan door PDS. De symptomen van PDS zijn onder andere krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Volgens de Maag Lever Darmstichting heeft zo’n vijf tot twintig procent van de Nederlanders last van een prikkelbare darm, vrouwen vaker dan mannen.

FODMAP-dieet

Als je een prikkelbare darm hebt, is het FODMAP-dieet misschien het proberen waard. Het (wetenschappelijk onderbouwde) dieet gaat ervan uit dat de buikklachten worden veroorzaakt door bepaalde koolhydraten: Fermentable, Oligo-saccharides, Di-saccharides, Moni-saccharides And Polyols. FODMAP’s komen in je dunne darm terecht en kunnen niet worden afgebroken. En daar ontstaat hetzelfde verhaal als bij de suikers en het vlees: in je dikke darm komen ze miljoenen bacteriën tegen, die een reactie aangaan met dat onverteerde voedsel.

Niet iedereen heeft last van dezelfde FODMAP’s. Meestal zitten de grote boosdoeners in kant-en-klare producten en bewerkte smaakstoffen. Maar ook tarwe, kunstmatige zoetstoffen en sommige groenten zoals asperges, uien, artisjok en prei kunnen klachten geven. Op www.fodmap-dieet.nl vind je meer informatie.

Wist je dat…

In je maag-darmkanaal is zo’n 100 tot 200 milliliter gas aanwezig is? Om al die gassen kwijt te raken, laat je (onbewust) zo’n twintig winden per dag. Hou ze vooral niet in: dit kan misselijkheid een opgeblazen gevoel en buikkrampen veroorzaken.

Tekst Santé, Beeld GettyImages

Tip van de redactie

Masterclass braadpan in pastelkleuren

Braadpan Ad 1
Shop

Gerelateerde artikelen