Ben jij een emotie-eter?
18 november 2019
Eten en geluk zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wie wordt er nou niet blij van een stuk taart of een zak patat met lekker veel mayo? Toch moet je bij jezelf aanhalen of het wel nodig is om naar deze lekkernijen te grijpen.
Wat is emotie-eten?
Bij emotie-eten gaat het er om dat je naar ongezond eten grijpt als je niet lekker in je vel zit. Je eet niet omdat je honger hebt, maar omdat blij wilt worden. Van het eerste chipje zal je misschien genieten, maar gedachteloos eet je één halve zak weg. Als je eenmaal gewend bent om voedsel aan een bepaalde situatie te koppelen, kom je daar niet zo snel meer vanaf.
Bijvoorbeeld: Na een vervelende dag op je werk, vind je dat je wel een wijntje hebt verdient. Ongemerkt ga je steeds vaker je heil zoeken in ongezond eten. Een kroketje op het station kan je even gelukkig maken, maar achteraf voel je je schuldig, omdat je weer ongezond hebt gegeten. In feite lost het dus niets op.
Lees ook: ‘5 tips om minder suiker te eten’
Aangeleerd door je ouders of verzorgers
De kans is groot dat je emotie-eten onbewust hebt aangeleerd. Het ontstaat vaak in de jeugd. Als je vroeger door je ouders of verzorgers getroost werd met een snoepje, zal je nu sneller naar een snack grijpen in een verdrietige situatie. Onderzoek wijst uit dat emotie-etende ouders of verzorgers hun kinderen beïnvloeden. Deze kinderen hebben op latere leeftijd ook meer kans op overgewicht.
Wat kan je tegen emotie-eten doen?
Je patroon veranderen is niet zo makkelijk als simpelweg geen ongezond eten meer in huis halen of meer wilskracht tonen. Uit onderzoek blijkt dat ongezond eten moeilijker af te wijzen is als je stress hebt of niet goed slaapt. Dus de belangrijkste tip tegen emotie-eten is: goed slapen.
Zit je een vervelende situatie? Probeer het dan van je af te schrijven of ga een stukje wandelen. Zelfreflectie is in dit geval heel belangrijk. Je zal merken dat je hierna minder snel naar een snack zult grijpen. Grijp je een keer naar naar een reep chocolade? Voel je dan niet schuldig, maar probeer van het gelukkige momentje te genieten.
Test jezelf: heb je fysieke honger of emotionele honger?
Fysieke honger
- Ontstaat geleidelijk
- Kan gestild worden met een simpele boterham
- Is gestild als je lijf verzadigd is
- Kenmerkt zich door rustig en bewust eten
Emotionele honger
- Komt plotseling opzetten
- Kan alleen gestild worden met ongezond eten
- Is praktisch onstilbaar: je kunt het blijven eten
- Kenmerkt zich door snel en gedachteloos eten
Bron: Santé januari 2019 Tekst: Marion van Es