groente en stress afvallen hormonen

Wist jij dit al over wortels?

Oranje boven, oranje boven. Leve deze suikerarme, kaliumrijke, felgekleurde groente. Weetjes over wortels die je morgenochtend aan je gezin kunt vertellen.

Met deze oranje groente kun je alle kanten op: rauw snacken, prachtig mee garneren, koken of een mooi patroontje leggen op je ovenschotel. En natúúrlijk zijn wortels goed voor je ogen. Maar er is nog zo veel meer fijns!

Lees ook: ‘Recept: worteltjestaart met walnoten

Vitamine A

Een wortel levert jouw dagelijkse supply van vitamine a. En zeg je a, dan zeg je b: de b van beeldschoon huidje. Deze vitamine helpt namelijk je huid te herstellen.

Kalium

Met name oudere dames en vrouwen na de overgang kunnen te kampen krijgen met en tekort aan kalium. Je voelt ‘m al aankomen, wortels helpen je dat gehalte in balans te houden. Er zijn trouwens ook mensen die kalium-arm moeten eten, dus overleg zeker even met je huisarts of diëtist als je bekend bent met kaliumschommelingen.

Bijna suikervrij

Ook een appel, peer of banaan is heerlijk en overwegend gezond. De wortel ‘wint’ het echter als we kijken naar suiker. Daarvan bevat de oranje knapperd bijna niets. En daarmee is-ie ook bijzonder geschikt voor diabetespatiënten of mensen die sowieso willen letten op te intake van suikers.

Oranje boven

Heb je je ooit afgevraagd waarom wortels oranje zijn? Tot aan de 17de eeuw waren wortels alleen in andere kleuren (wit, paars, you name it) bekend. Pas toen wij Nederlanders de wortel oranje gingen maken (!), werd-ie knaloranje. En dat oranje komt door het hoge gehalte bètacaroteen in de groente.

Gerelateerde artikelen