Shutterstock 1376499635

Wauw, zo veel zuurstof verbruikt een mens

We ademen met z’n allen wat in en uit! En dat is maar goed ook natuurlijk. Het is zoiets waar je zelden bij stilstaat, maar wat wel erg geinig is om te weten: hoeveel zuurstof verwerken we gemiddeld als mens?

Onze levensgever. Iedereen die weleens echte ademnood heeft beleefd, weet hoe vitaal zuurstof en de toevoer ervan voor ons is. Toch staan we nauwelijks stil bij de feiten en cijfers, de weetjes en getallen. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen. Adem in, adem uit…

Lees ook: ‘Dossier: ademen

A la minute

Per minuut wordt er in 12 tot 15 teugen zo’n 400 tot 500 milliliter lucht door ons ingeademd. Onze longen halen hieruit zo’n 300 milliliter zuivere zuurstof, wederom per minuut. Deze getallen gelden voor een ademhaling in rust. Dus lezend met een boek op de bank. Niet je pr proberen te verbreken tijdens een marathon.

Per etmaal

Als je kijkt naar een volledige dag en nacht, passeert tot wel 10.000 liter lucht onze longen in 24 uur. Gelukkig maar dat dit bij de meesten van ons automatisch en ongehinderd gebeurt, je zult die liters toch maar arbeidsintensief zelf ergens vandaan moeten gaan halen zeg.

CO2

Wat erin gaat, moet er deels ook weer uit. Geldt voor je eten en drinken. En ook voor verbruikte lucht. We stoten als mensen CO2 uit. Gemiddeld zo’n 900 gram per persoon per dag. Dat komt neer op 330 kilo per jaar. Er is zelfs een groene stichting die een compensatie biedt: voor ieder kind dat je op de wereld zet, kun je zijn of haar CO2-uitstoot compenseren met een donatie die zorgt voor aanplanten van bomen!

Gerelateerde artikelen