Placeholder

Waarom je voor en tijdens je menstruatie vaker scheetjes laat

Is het je weleens opgevallen dat je voor en tijdens je menstruatie vaker scheetjes laat? Je bent niet de enige. Hier komt het door.

Onderzoek

Uit Canadees onderzoek blijkt dat vrouwen voor of tijdens hun menstruatie vaker last hebben van hun buik. En dan gaat het niet alleen over buikpijn, maar ook over klachten als diarree en winderigheid.

Hoe komt het?

Als je ovulatie nadert, zo’n 13 á 14 dagen voordat je ongesteld wordt, neemt de hoeveelheid van het hormoon progesteron toe om je lichaam voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Dit hormoon staat erom bekend dat veel processen in je lichaam wat langzamer gaan dan normaal. Zo kun je door dit hormoon last krijgen van obstipatie, ochtendmisselijkheid en het laten van boeren.

Als je niet zwanger, maar ongesteld wordt, worden de ‘sluizen geopend’ en dan is de kans groot dat je bijvoorbeeld diarree krijgt als je menstruatie begint. Alles wat door progesteron werd ‘vastgehouden’ in je lichaam komt als het ware los.

Kun je het voorkomen?

Als je echt veel last hebt van het laten van winden, kun je proberen je voeding erop aan te passen. Eet vlak voor je menstruatie makkelijk verteerbaar voedsel en vermijd bijvoorbeeld bonen of bloemkool.

Lees ook: Interessant: kan masturberen menstruatiepijn verlichten?

Foto: Getty Images

Gerelateerde artikelen