scheten

Waarom je voor en tijdens je menstruatie vaker scheetjes laat

Is het je weleens opgevallen dat je voor en tijdens je menstruatie vaker scheetjes laat. Hoe kan dat nou?

 

Misschien heb je altijd gedacht dat je de enige was die vlak voor of tijdens je ongesteldheid last hebt van het laten van winden, maar goed nieuws: je bent niet de enige. Anderen hebben dat ook!

Onderzoek

Uit Canadees onderzoek uit 2014 blijkt dat vrouwen voor of tijdens hun menstruatie vaker last hebben van hun buik. En dan gaat het niet alleen over buikpijn, maar ook over klachten als diarree en scheetjes laten.

Lees ook: Menstruatie maakt je negen dagen per jaar minder productief

Hoe komt het?

Als je ovulatie nadert, zo’n 13 á 14 dagen voordat je ongesteld wordt, neemt de hoeveelheid van het hormoon progesteron toe om je lichaam voor te bereiden op eventuele zwangerschap. Dit hormoon staat erom bekend dat veel in je lichaam wat langzamer gaat dan normaal. Zo kun je door dit hormoon last krijgen van obstipatie, ochtendmisselijkheid en het laten van boeren.

Maar als je in plaats van zwanger ongesteld wordt, dan worden als het waren de ‘sluizen geopend’ en dan is de kans groot dat je bijvoorbeeld diarree krijgt als je menstruatie begint. Alles wat door progesteron werd ‘vastgehouden’ in je lichaam komt als het ware los.

Kun je het voorkomen?

Als je echt veel last hebt van het laten van winden, probeer je voeding erop aan te passen. Eet vlak voor je menstruatie makkelijk verteerbaar voedsel en vermijd bijvoorbeeld bonen of bloemkool.

Gerelateerde artikelen