Shutterstock 428463574

Waarom hou je soms vocht vast?

Je ziet een verandering in je lichaam of je uiterlijk, maar kan niet altijd duiden waar het vandaan komt. Vocht vasthouden overkomt ons bijna allemaal weleens, maar hoe zit dat dan precies?

Opgezette enkels, dikke voeten of een opgeblazen gevoel in je buik. Bijna iedereen herkent het. En ’s zomers lijkt je wat meer vocht te houden dan in andere seizoenen, ook als je niét hoogzwanger bent. Dit zijn de oorzaken. Good to know.

Lees ook: ‘Dagje strand? Dit moet je weten over kwallenbeten

Lang staan

Lang staan of zitten of een fikse wandeling maken zijn de bekendste oorzaken van vocht vasthouden. Dat is ergens wel logisch als je bedenkt dat vocht op ‘lage punten’, zoals je voeten en enkels, maar ook je – langs je lijf hangende – handen daar beneden een beetje stagneert. Het vocht verlaat je lichaam via de bloedvaten naar het hart, maar het kan je hart niet goed bereiken doordat het zo laag zit. Op warme dagen wordt dit nog eens versterkt, omdat de warmte zorgt voor bloedvaten die nóg verder open staan en daarmee het vocht gemakkelijk kwijtraken, maar het vervolgens nergens naartoe kunnen brengen. Ergo: het blijft hangen op de lagere punten.

Voetjes omhoog

Geef je handen en vingers wat beweging, zwaai ermee. En leg je voetjes tijdelijk wat hoger. Dan kan het vocht zich weer op een normale manier laten wegvoeren. Natuurlijk kun je ook last hebben van overmatig vocht vasthouden. Dan zou je je eetpatroon eens onder de loep kunnen leggen. Of – als dat niet helpt – je huisarts vragen of het wellicht hormonaal kan zijn bij jou.

Eetpatroon

Als je start met kijken naar je eten en drinken, kun je redelijk simpel vochtafdrijvende kruiden als peterselie, jeneverbes en ook rozenbottelthee aan je menu toevoegen. En daarnaast is zoutarm eten een sleutelwoord. Te veel zout houdt ook (te) veel vocht vast en dat probeer je nu juist te voorkomen.

Zo check je of jij last hebt van vocht vasthouden: druk je vinger in de huid, als je vervolgens je vinger weghaalt en er is een putje te zien, hou je inderdaad vocht vast

Gerelateerde artikelen