Tina Turner Overleden

Waaraan is zangeres Tina Turner overleden?

‘Queen of rock ‘n’ roll’ Tina Turner (83) is niet meer. Ze overleed op 24 mei 2023 in haar huis in het Zwitserse Küsnacht ‘na een lang ziekbed’. Wat was er precies aan de hand met Tina’s gezondheid?

Dat Tina Turner een wervelend leven achter de rug heeft, is een understatement. Nadat ze op 17-jarige leeftijd wordt ontdekt door Ike, met wie ze trouwt en zoon krijgt, scoort ze hit na hit. Als duo brengen Tina en Ike in de jaren ’60 en ’70 een aantal klassiekers uit, waaronder ‘Proud Mary’ en ‘River Deep, Mountain High’. Daarna gaat Tina verder als succesvolle solo-zangeres en schopt ze het op eigen houtje tot ‘Queen of rock ‘n’ roll’.

Tina Ike Turner In Amsterdam 1971 1200 X 674
Tina & Ike Turner in Amsterdam in 1971

Zwaar voor de kiezen

Ondanks haar grote successen krijgt Tina het wat betreft haar fysieke en mentale gezondheid zwaar voor de kiezen gedurende haar leven. Tijdens haar 16-jarige huwelijk met Ike wordt ze ernstig mishandeld door de zanger, wat in 1968 zelfs tot een zelfmoordpoging leidt. Ook hoort ze in 1978 dat ze een te hoge bloeddruk heeft die nierproblemen zal veroorzaken, zo blijkt tientallen jaren later. Overigens trouwt Tina in 2013 met de Duitse muziekproducent Erwin Bach, met wie ze tot haar dood in totaal veertig gelukkige jaren samen is.

Lees ook: dit zijn de 4 slechtste redenen om te trouwen

Rollercoaster van medische catastrofes

Met name de vijftien jaar voor haar dood gaat het Tina qua gezondheid niet bepaald voor de wind. Daarover doet ze een boekje open in haar memoires My Love Story uit 2018. Zo schrijft ze: “In de vier jaar sinds ik getrouwd ben (met Erwin, red.) heb ik in zo’n wilde rollercoaster gezeten, dat zelfs ík mijn medische catastrofes niet meer op een rijtje heb.” Ze kreeg onder andere een beroerte in 2013, twee jaar later vocht ze tegen darmkanker en weer twee jaar later krijgt ze een nieuwe nier van Erwin. Na haar beroerte kwam ze er namelijk achter dat haar nieren nog maar voor 35% werkten, naar eigen zeggen een gevolg van haar onbehandelde hoge bloeddruk.

Niet zo onverwoestbaar als gedacht

Over die bloeddruk maakte Tina zich in het begin niet zo druk, schrijft ze. Haar moeder en zus leden namelijk aan dezelfde kwaal. Hoewel ze in de jaren ’80 een tijdje dagelijks pillen nam om haar bloeddruk onder controle te houden, blijkt uit een recentelijke Instagram-post dat Tina niet de ‘conventionele medicatie’ gebruikte die ze eigenlijk nodig had. Omdat nierfalen volgens haar geen pijn doen en Tina zich ‘onaantastbaar en onverwoestbaar’ voelde, had ze niet door hoe slecht het met haar nieren ging.

Hier voor een reden

Ook over haar mentale gezondheid is Tina open in de media. Zo schrijft ze dat ze kampte met zelfmoordgedachten tijdens haar gewelddadige huwelijk met Ike en dat ze zelfs de daad bij het woord voegde. “Ik koos de dood en ik koos ‘m oprecht”, schrijft ze over haar zelfmoordpoging in 1968. “Ik vond het jammer dat ik wakker werd”, geeft ze toe. “Maar ik heb het nooit opnieuw geprobeerd omdat ik een belangrijk besef had, één die de koers van mijn leven veranderde. Ik kwam uit de duisternis met het gevoel dat ik bedoeld was om te overleven. Ik was hier (op aarde, red.) voor een reden.”

Lees ook: de natuur in als medicijn

Hoewel ze haar leven weer oppakt (en hóe) blijft ze tot haar dood worstelen met posttraumatische stress door Ike’s mishandelingen, vertelt ze in 2021 in de documentaire Tina.

Waaraan is Tina Turner overleden?

Een officiële doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt door Tina’s team, maar het ‘lange ziektebed’ dat zij volgens hen heeft gehad, zal ongetwijfeld te maken hebben met haar lange medische verleden.

Bron: Today.com / Beeld: Getty Images

Lees verder:

My Love Story door Tina Turner, uitgeverij Lev., (2018)

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader