Weegschaal 1000x1440 (1)

Q&A: hoeveel moet je sporten om een kilo af te vallen?

Je wilt een paar (corona)kilo’s kwijt, maar hoe raak je überhaupt op een gezonde manier een kilo kwijt? Santé vroeg het aan Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum, dat consumenten en professionals informatie geeft over een gezonde, veilige en duurzame voedselkeuze.

Lolkje de Vries: “Vrouwen hebben gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig. Als je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt, val je af. Dat kun je op twee manieren doen: door gezonder te eten en te sporten. Als je gewicht kwijt wilt, kun je met eten het best iets onder de calorieëngrens gaan zitten, bijvoorbeeld op 1.500 calorieën per dag, en producten met veel vet en suiker laten staan.

Een crashdieet, waarbij je in korte tijd veel afvalt, is veel moeilijker vol te houden. Om een kilo aan vetweefsel kwijt te raken, moet je ongeveer 7.000 calorieën minder binnenkrijgen of 7.000 calorieën extra verbruiken door te bewegen.”

Lees ook:Afvallen zonder moeite te doen: zo doe je dat

Calorieën verbranden

“Hoeveel calorieën je verbruikt tijdens het sporten, hangt af van je geslacht, gewicht en de sportactiviteit. Stel, je weegt 65 kilo en gaat een uur voetballen. Per kilo lichaamsgewicht verbruik je daarbij zeven calorieën per uur. Als je dat vermenigvuldigt met je gewicht kom je uit op 455 calorieën per uur. Om een kilo kwijt te raken, moet je dus meer dan vijftien uur voetballen. Met hardlopen heb je – op basis van een gewicht van 65 kilo en een snelheid van tien kilometer per uur – elf uur nodig om een kilo af te vallen. Maar dat gaat alleen op als je hardloopt naast je andere activiteiten en ook hetzelfde blijft eten. Ben je zwaarder dan 65 kilo? Dan verbruik je ook meer calorieën.”

Eetpatroon aanpassen

“Om af te vallen, is gezonder eten iets efficiënter dan sporten. Je moet best veel sporten om gewicht te verliezen. Als je meer gaat bewegen maar hetzelfde blijft eten, val je dus weinig af. Door gezonder en minder te eten, met de schijf van vijf als basis, gaat het sneller. De eerste en belangrijkste stap bij afvallen is dus je eetpatroon aanpassen. Laat snacks bijvoorbeeld staan en kies voor volkorenproducten. Maar dat neemt niet weg dat voldoende beweging ook heel belangrijk is. Het is goed voor je hart- en bloedvaten en verkleint het risico op tal van chronische ziekten. Door te sporten verbruik je ook extra energie, dus het beste is om een gezonder eetpatroon te combineren met meer beweging.”

Tekst: Maike Abma

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen

Gerelateerde artikelen