Placeholder

Pas op! Dit komt steeds vaker voor: de papegaaienziekte

Hoofdpijn, benauwdheid, koorts en spierpijn. Het zijn symptomen van de papegaaienziekte, wat steeds vaker voorkomt in Nederland. Normaal worden er 40 tot 80 gevallen van de papegaaien ziekte in ons land gemeld, maar recent zijn er in één week zes mensen besmet geraakt.

 

Hoe krijg je de papegaaienziekte?

De papegaaienziekte kan je oplopen door opgedroogde poep van besmette vogels in te ademen, dit hoeft niet alleen van papegaaien te zijn, ook andere vogels kunnen boosdoeners zijn. De papegaaienziekte staat ook wel bekend als psittacose en kan van mens tot dier overgedragen worden. De symptomen staan gelijk aan die van een griepje, alleen kan deze ziekte een heftige longontsteking veroorzaken.

Lees ook: ‘Hoe besmettelijk ben je met griep?’

GGD

De GGD onderneemt meteen actie. Het baart ze onrust dat er in een week tijd zes mensen zijn besmet. De GGD is een onderzoek gestart naar de herkomst van de ziekte. De een kan de symptomen erger ervaren dan de ander. Bij de een blijft het bij een griepje en de ander kan er zelfs van in het ziekenhuis belanden.

Vogelshow

De bacterie kan je oplopen door het simpelweg in te ademen. De stofdeeltjes zitten in rondzwervend vogelpoep of -snot. Het is lastig te achterhalen welke vogel nou precies de boosdoener is. Er wordt vaak gekeken of er recent een evenement is geweest met betrekking tot vogels. Maar ook al ben je daarachter, dan is het nog steeds moeilijk om de zieke vogel er tussenuit te pakken.

Huisarts

Merk je dat je deze symptomen hebt? Neem dan gauw contact op met de huisarts.

Bron: rtlnieuws.nl

Gerelateerde artikelen