Placeholder

Screening schildklier voor zwangere vrouwen

Onderzoekers van Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam vinden dat de schildklierfunctie van zwangere vrouwen standaard getest moet worden. Wat zijn daar de voordelen van?

Wat doet je schildklier?
Je schildklier regelt veel processen in je lichaam. Werkt je schildklier te hard, dan kun je last krijgen van diarree, hartkloppingen en gewichtverlies. Werkt je schildklier te langzaam dan kun je je vermoeid voelen, je kunt aankomen en je hebt het snel koud. Toch krijgt lang niet iedereen klachten als er een afwijking is.

Belangrijk voor de baby
Voor zwangere vrouwen is het extra belangrijk dat de schildklier genoeg hormonen afscheidt. De ongeboren baby maakt pas vanaf 20 weken zelf schildklierhormoon aan. Tot die tijd is de foetus afhankelijk van het schildklierhormoon van de moeder.

Screenen
Ieder jaar worden er 1.000 vrouwen zwanger die zonder dat ze het weten te weinig schildklierhormoon aanmaken. De onderzoekers zijn van mening dat er standaard een schildklierscreening plaats moet gaan vinden. Er wordt al bloed geprikt en het zal nauwelijks iets extra's kosten als ook het schildklierhormoon wordt gemeten.

Beeld: Shutterstock