Placeholder

Wat is vitamine B?

Vitamine B is niet één vitamine, maar de verzamelnaam is voor een groep van acht vitamines.

De B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de celstofwisseling, de werking van de zenuwen en het vrijmaken van energie uit onze voeding. Ze vallen onder de zogeheten essentiële vitamines, dat betekent dat je lichaam ze niet alle vitamine B zelf kan aanmaken en dat je ze dus uit voeding moet halen. Bekijk welke B-vitamines er zijn en uit welke ingrediënten je ze kunt halen.

Alle B- vitamines zijn in water oplosbaar: je lichaam kan ze niet of nauwelijks opslaan. Hoeveel je er ook van eet: wat je niet gebruikt, plas je gewoon weer uit. Een uitzondering hierop is vitamine B12, die het lichaam opslaat in de lever en in de spieren.

Het is niet noodzakelijk om elke B-vitamine elke dag binnen te krijgen. Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt en dagelijks minimaal drie producten met vitamine B eet (bijvoorbeeld een bruine boterham, een glas melk, spinazie, of: een bak yoghurt, gebakken zalm en broccoli), dan is het prima. Je lichaam kan ook best een tijdje zonder, maar als je langere tijd eenzijdig en ongezond eet, ontstaat er een risico op een tekort.

Zelfs als je een paar dagen achter elkaar alleen maar snackt is er geen man overboord, je lichaam kan dat goed opvangen. Pas als je minimaal acht weken eenzijdig en ongezond eet en veel alcohol drinkt, ontstaat het risico op een tekort. Daarnaast kan een tekort ontstaan door medicijngebruik of doordat je lichaam de vitamine niet goed opneemt.

Lees ook: Zo herken je een vitamine B-tekort

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock