gezond ijs

Bewust kiezen voor gezond ijs doe je met deze 4 tips

Waterijsjes, softijs, roomijs: het ene ijsje is gezonder dan het andere. Voor welk ijs moet je kiezen als je minder calorieën wilt binnenkrijgen?

Als je ‘gezond ijs’ wil, kun je het beste kiezen voor waterijs. Waterijsjes bevatten meestal zo’n 40 calorieën, terwijl je met een bolletje roomijs of softijs al snel op 100 calorieën zit. Met bijvoorbeeld een Magnum of Cornetto eet je zo’n 230 calorieën. De hoeveelheid calorieën is echter niet het enige waar je naar kunt kijken voor gezond ijs. Waterijsjes bevatten weliswaar weinig calorieën, maar zitten vaak wel bomvol suiker. En yoghurtijs bevat minder verzadigd vet dan roomijs, maar vaak ook weer meer suiker. De termen ‘suikervrij’ of ‘minder vet’ hoeven dus niet per definitie een gezonder product op te leveren. Dat geldt ook voor biologische of plantaardige ijsjes. Plantaardig wil zeggen vrij van dierlijke ingrediënten, maar het zegt niks over de hoeveelheid suiker en verzadigde vetten die erin zit.

Zoetstoffen

Ook goed om te weten: veel gezondere alternatieven hebben suiker vervangen door zoetstoffen als stevia (op de verpakking als steviolglycoside, E960), maltitol (E965) en lactitol (E966). Steviolglycoside is een plantaardige zoetstof, gemaakt van de bladeren van de plant stevia rebaudiana. Deze stof is zo’n 250 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorie n. Nadelen van stevia zijn dat het erg duur is en een dropachtige nasmaak heeft. Zoetstof maltitol wordt kunstmatig gemaakt met suiker uit ma szetmeel en lactitol wordt kunstmatig gemaakt met suiker uit melk. Deze laatste zoetstof is dan ook niet geschikt voor veganisten. Hoewel zoetstoffen als gezondere varianten worden gezien, geldt ook hier: gebruik met mate. De aanvaardbare dagelijkse inname van stevia is 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag.

4x Kiezen voor gezond ijs

1. Kies een bakje

Kies bij de ijscoman voor een bakje in plaats van een hoorntje. Een hoorntje bevat zo’n 45 tot 75 calorie n en vrij veel suiker.

2. Eet je plantaardig? Let op: zoetstof

Actitol is een alternatief voor suiker en is gemaakt van melk.

3. Kijk naar verzadigd vet en suiker

Kijk niet alleen naar de calorieën maar ook naar de hoeveelheid verzadigd vet en suiker.

Lees ook: ‘3 basisregels voor gezond eten’

4. Gezond ijs maak je gemakkelijk zelf: 

doe wat bevroren fruit naar keuze (zoals aardbeien, frambozen of mango) en een bevroren banaan in de blender en mix dit tot een gladde substantie. Top af met vers fruit, kokosvlokken of een beetje pure chocolade.

Beeld: Getty Images, bron: Santé 7/8, isgeschiedenis.nl