Placeholder

Dit kun je doen tegen brandend maagzuur

De meeste mensen hebben wel eens last gehad van brandend maagzuur. Als je er iedere week minstens een keer last van hebt, dan is het handig om de volgende dingen te weten.

Wat is brandend maagzuur?
Bij brandend maagzuur (reflux) stroomt er te vaak zure maaginhoud terug in de slokdarm. Iedereen heeft er weleens last van, vooral na een zware maaltijd komt het vaak voor. Na maaltijden is de druk in je maag namelijk wat verhoogd, waardoor het sluitspiertje open gaat om overbodige lucht kwijt te raken. Hierdoor kan er af en toe ook wat zuur mee naar boven komen.

Heb je vaker dan twee keer per week last van brandend maagzuur? Dan staat je sluitspier waarschijnlijk gemiddeld vaker open dan bij anderen, waardoor er te regelmatig maagzuur omhoog komt. Dit kan onder andere komen door overgewicht, zwangerschap, sterk gekruid of vet voedsel, alcohol, roken, stress of vermoeidheid.

De gevolgen van brandend maagzuur
Wanneer je vaak last hebt van brandend maagzuur, kan dit kan een pijnlijk brandend gevoel achter je borstbeen veroorzaken, maar ook klachten geven als een geïrriteerde keel, hoest- en slikklachten, opboeren, gevoel van een brok in je keel, een bittere of scherpe smaak in je mond en een slechte adem. Het gevolg kan zijn dat je ’s nachts minder goed slaapt en je niet meer van je eten kunt genieten. Brandend maagzuur beschadigt na langere tijd je slokdarm en kan daardoor zelfs slokdarmontsteking veroorzaken. Heb je vaak last van brandend maagzuur? Win dan advies in bij je huisarts.

Brandend maagzuur voorkomen

  1. Probeer bij te houden bij welke etenswaren je klachten krijgt. Is dat bijvoorbeeld vaak nadat je verse sinaasappelsap hebt gedronken of chocolade hebt gegeten? Sla die producten dan voortaan beter over.
  2. Eet kleinere porties om te ontdekken of dat je klachten minder maakt.
  3. Matig met vet eten en alcohol.
  4. Na een maaltijd kun je het best even rustig aan doen om je eten te laten zakken, maar ga niet direct languit liggen, daardoor kan je maagzuur omhoog komen.
  5. Heb je vaak 's nachts last van brandend maagzuur? Verhoog het hoofdeinde van je bed. Door te zorgen dat je borst hoger ligt dan je maag, kun je de klachten verminderen.

Binders en remmers
Nog steeds last van brandend maagzuur? Er zijn vershillende middelen die dat kunnen verminderen. Je kunt kiezen tussen maagzuurbinders en maagzuurremmers. Een maagzuurbinder bindt en neutraliseert het zuur in je maag, waardoor het brandende gevoel verdwijnt. Een maagzuurremmer remt de aanmaak van zuur, waardoor je minder last zou moeten krijgen. Medische stoffen die kunnen helpen zijn onder andere algeldraat (maagzuurbinder), omeprazol (maagzuurremmer), ranitidine (maagzuurremmer), alginezuur (maagzuurbinder) en esomeprazol (maagzuurremmer).

Lees de bijsluiter van het zelfzorgmiddel dat je gaat gebruiken. Soms zijn er bijwerkingen, mag je ze niet onbeperkt gebruiken of ze zijn niet voor jou geschikt, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of als je een tekort hebt aan vitamine B12.

Beeld: Shutterstock