Placeholder

Bang om te bellen? 9 tips tegen telefoonangst

De telefoon vermijden, een nummer intoetsen en weer ophangen. Herkenbaar? Dit zijn 9 tips om je telefoonangst onder controle te krijgen.

1. Vraag je af waar je bang voor bent
Ben je bang dat je niet meer weet wat je moet zeggen, bang dat je het antwoord op een vraag niet weet of dat het gesprek ongemakkelijk verloopt? Ben je bang om te bellen voor je werk, of heb je er ook of juist in je privéleven last van? Als je weet waar je bang voor bent, kun je je angst gericht aanpakken.

2. Bereid je telefoongesprek voor
Als je van tevoren hebt nagedacht over wat je precies wilt zeggen, kan dat de angst wegnemen. Maak eventueel een lijstje met dingen die je wilt bespreken aan de telefoon.

3. Zorg voor een goede openingszin
Bereid de opening voor: je naam, de reden waarom je belt, je eerste vraag.

4. Begin met makkelijke telefoonngesprekken
Ontvang je een mail waarop je kort antwoord kan geven. Daag jezelf eens uit door de telefoon op te pakken in plaats van direct terug te mailen. Als je ziet dat deze gesprekken goed gaan, geeft dat je meer vertrouwen.

5. Zorg dat je niet gestoord kunt worden
Zonder jezelf als het mogelijk is af als je gaat bellen. Zo heb je niet het gevoel dat er iemand meeluistert en kun je op je gemak telefoneren.

6. Oefening baart kunst
Hoe meer telefoontjes je pleegt, hoe makkelijker het je af zal gaan.

7. Vraag tips aan anderen
Vraag eens aan die collega die altijd makkelijk belt of hij/zij tips voor je heeft. Misschien mag je een keer een telefoongesprek meeluisteren om van te leren.

8. Vraag je af wat het ergste is dat er kan gebeuren
Wat kan er eigenlijk misgaan tijdens een telefoongesprek? Als iemand een vraag stelt waar je het antwoord niet op weet, kun je altijd aangeven dat je het even moet uitzoeken en dat je er later op terugkomt.

9. Volg een cursus
Helpt niets en heb je in het dagelijks leven veel last van je telefoonangst? Er bestaan cursussen die je helpen je over je angst heen te zetten.

Beeld: Shutterstock