Placeholder

4 manieren om je verbrande huid te verzorgen

Ondanks het smeren toch verbrand? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je verbrande huid te verzachten en het herstel te bevorderen.

Hoe verbrandt de zon je huid?

Manier 1: Verkoeling
Wanneer kies je hiervoor?
Als de huid gloeit en pijnlijk is. De huid koelen is essentieel om de hitte uit je lichaam weg te nemen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met koude kompressen.

Hoe doe je dat?
Vul de kompressen met melk en water. De proteïnen in de melk helpen de huid te herstellen. Ook afgekoelde verse groene thee of aloë vera-extract kunnen de huid tot rust brengen.

2. Pijnstillers
Wanneer kies je hiervoor?
Als je veel last hebt van de verbranding, kun je pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen of aspirine slikken. Pijnstillers hebben een ontstekingsremmende werking en laten de roodheid en warmte verdwijnen. Neem ze in naar behoefte en volgens het advies in de bijgesloten informatie. Stop met het gebruik van deze medicijnen zodra de pijn en roodheid is verminderd of verdwenen.

Hoe doe je dat?
Houd je aan de adviezen die vermeld staan in de bijsluiter.

3. Aftersun
Wanneer kies je hiervoor?
Na het koelen van de verbrande huid. Zonverbranding zorgt voor veel vrije radicalen, agressieve schadelijke stoffen, in de huid. Deze stoffen kunnen de huid versneld verouderen en verhogen het risico op huidkanker.

Hoe doe je dat?
Direct na het koelen kun je de huid insmeren en verzorgen met een crème of speciale aftersun die antioxidanten bevat. Vermijd een te vette crème, want die houdt de warmte in de huid juist vast.

4. Antioxidanten
Wanneer kies je hiervoor?
Meteen na een zonverbranding. Dr. Jetske Ultee: 'Antioxidanten zijn stoffen die je cellen beschermen tegen agressieve vrije radicalen. Ze worden ook steeds vaker in (zonnebrand)crèmes gestopt. Sommige wetenschappers zeggen dat antioxidanten misschien wel de zonnefilters van de toekomst zijn. Ze blijken namelijk een belangrijke rol te spelen bij het beschermen van je huid tegen zonschade.'

Hoe doe je dat?
Groente en fruit zijn belangrijk na een zonverbranding. Eet deze dus extra veel. Voorbeelden van antioxidantenleveranciers zijn tomaten, citrusvruchten, bessen, zoete aardappel, peterselie, spinazie en gedroogd fruit. Ook groene thee drinken levert veel antioxidanten.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock