Placeholder

Hoe behandel je een blaar?

Door pumps die toch niet zo gegoten zitten of door schurende sportschoenen, soms ontkom je niet aan een blaar. Hoe behandel je een blaar het best?

Blaren ontstaan door wrijving. Je lichaam produceert bij wrijving extra vocht, dit hoopt zich op en zo ontstaat de blaar.

Doorprikken of afdekken?
Wanneer je een blaar hebt, kun je hem doorprikken of afdekken met een speciale pleister. Wat is het best? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het belangrijkst is dat je de blaar schoonhoudt, zodat het niet kan gaan ontsteken.

Bij twijfel
Een grote blaar met veel vocht erin kun je voorzichtig doorprikken met een steriele naald, zodat het vocht eruit gaat. Laat het stukje huid zitten, dit werkt als natuurlijke bescherming. Van een kleine blaar heb vaak iets je minder last, dan is afdekken met een blarenpleister of een gaasje voldoende. Een bloedblaar of een brandblaar kun je het best met rust laten.

Open blaar
Soms heb je al te lang doorgelopen met een blaar en is je blaar al kapot. Let op dat er geen viezigheid in de wond komt en draag eventueel een pleister, zodat je huid in andere schoenen niet verder kapot gaat.

Lees ook onze tips om blaren te voorkomen >>

Heb jij vaak last van blaren?