Shutterstock 704174710

Hoe kom je aan een slapende voet of hand?

Een behoorlijk irritant gevoel: een slapende voet of hand. Of nog erger, een heel been! Hoe kom je eraan en kun je er snel vanaf komen?

Hoe gezellig was de middag op het terras, maar hoe vervelend is bij het opstaan uit je stoel die slapende voet? Of je zit geduldig op de bus te wachten, maar als-ie eraan komt, blijkt je been in slaap te zijn gevallen. Wacht op mij!

Lees ook: ‘Je lichaam en geest moeten bijkomen van alle coronazorgen

Zo ontstaat het

Een beetje tintelend of juist heel doof, weinig gevoel in arm/been/hand en het kan zo kriebelen als je het probeert ‘van je af te schudden’. Een slapende ledemaat. Iedereen heeft het weleens. Het wordt -in de regel – veroorzaakt door een tijdelijke afknelling van de zenuwen of de bloedbaan. Precies, als jij met je benen over elkaar naar je nieuwe love interest toe geleund zat tijdens dat etentje in de stad bijvoorbeeld. Ook als je langer op het toilet zit of je voet onder je billen vouwt, kan een slapende voet of slapend been het gevolg zijn. Kortom: het heeft veel met je houding te maken.

Niet doen

Bij een slapende voet heb je wellicht de neiging er juist op te gaan staan, met het idee weer wat bloed die kant op te laten stromen. Toch is dit onverstandig. Aan de ene kant omdat je lichaam en geest een piepkleine onbalans hebben: je voet voelt alsof-ie er niet is. Hierdoor kun je duizelig worden. Aan de andere kant omdat je bij fors neerzetten van de nog slapende voet zomaar kunt vallen. Je hele been begeeft het als het ware, omdat de spieren tijdelijk niet goed werken door die beperkte bloedtoevoer. Gewoon even rustig wachten is het beste.

Chronisch

Er zijn ook mensen die meer dan gemiddeld of zelfs constant last hebben van slapende voeten, benen of handen. Dan kan er iets anders aan ten grondslag liggen. Dit is verstandig om door een arts te laten bekijken en vaststellen. Eén ding is zeker: roken werkt het enkel in de hand. Maar waarschijnlijk had je al door dat roken sowieso niet bijster gezond is.

Gerelateerde artikelen