Placeholder

Een wijntje drinken zonder ongemakken

Heb je last van hoofdpijn, rode vlekken, jeuk of slapeloosheid als je wijn drinkt? Daar is nu een oplossing voor!

 

Je kunt natuurlijk de wijn laten staan: heb je nergens last meer van. Maar toch: een goed glas wijn op zijn tijd is genieten… Voor de echte wijnliefhebbers is er nu een oplossing om te genieten van een wijntje zonder ongemakken.

Weg vrije sulfiet

Vinoloog Jacqueline Niesten ontwikkelde Sulfree. Het is een middel op basis van Food Grade waterstofperoxide dat de vrije sulfiet in een wijn omzet in sulfaten. Deze sulfaten zitten in deze hoeveelheden ook in gewoon drinkwater. Het fijne is: je proeft er dus niets van!

Lees ook: Maak een slushie van je wijn

Sulfiet

 

Van nature bevat wijn sulfiet, een stof die ontstaat tijdens het vergistingsproces van druiven. De meeste wijnproducenten voegen extra sulfiet toe om te zorgen dat de wijn langer goed blijft tijdens het transport en het bewaren. Nadeel is dat jij er lichamelijke ongemakken van kan krijgen.

Jacqueline: “Ik heb/had zelf last van de vrije sulfiet in wijn. Met name als ik in het eetcafé om de hoek twee glazen wijn had gehad, dan had ik de volgende dag het gevoel dat ik twee flessen had gedronken. Aangezien ik heel lang bij een wijnbedrijf werkte en de vinologenopleiding had gedaan, was de basis voor Sulfree snel gelegd. Ik kon toen ook makkelijk tests laten doen bij een grote bottelfabriek en gebruik maken van hun kennis van sulfiet in commerciële wijnen.”

Hoe werkt het?

Een druppeltje van het middel in je glas is genoeg voor droge wijn (wit, rood en rosé) en bubbels. Voor zoete wijn (wit en port) gebruik je twee druppels. Gaat het om champagne, bewaarwijnen en biologische wijn dan is een halve druppel genoeg, omdat in deze dranken een lager niveau vrije sulfiet zit.

Gerelateerde artikelen