no alcohol

Doe jij mee met Dry January?

Doe jij mee aan Dry January? De trend die tien jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd in Groot-Brittannië wordt steeds populairder en dit zijn de gezondheidsvoordelen.

 

Kleine fysieke voordelen

Na een maand lang geen alcohol drinken zal je merken dat dit een aantal fysieke voordelen heeft. Zo heb je meer energie, val je eventueel een paar kilo afvalt, voel je jezelf fitter en zal je beter slapen. Deze voordelen kunnen snel weer verdwijnen als je daarna weer veel naar alcohol grijpt.

Lees ook: ‘De voordelen van minder alcohol drinken’

Gedragsveranderingen op lange termijn

Een alcoholpauze heeft ook effect op langer termijn. Als eerste zal je merken wat voor gewoonte het was/is om een glas alcohol te pakken. Niet alleen omdat je er op dat moment zin in hebt, maar omdat mensen in je omgeving ook alcohol drinken. Na een maand geen alcohol te hebben gedronken zal je bewuster omgaan met alcoholgebruik. Als je na januari weer vol gaat drinken, dan heeft Dry January niet zoveel zin gehad. Probeer in januari bewust te worden van je alcoholgebruik en je consumptie te beperken tot alleen drinken in het weekend.

Risico op kanker

Bij het verwerken van alcohol maakt het lichaam afbraakproducten aan die aan acht soorten kanker worden gerefereerd. Omdat alcohol veel calorieën bevat, gaat dit vaak gepaard met overgewicht. Dit vergroot de kans op kanker ook. Misschien je alcoholconsumptie toch maar wat verminderen?

Positief effect

Dry January heeft een positief effect op de samenleving. Als je niet drinkt werd je eerder gauw als pretbederver gezien. Dry January zorgt ervoor dat het drinken van geen alcohol minder een taboe wordt. Je zal merken dat je tegenwoordig minder raar aangekeken wordt als je een spa rood bestelt in plaats van een glas wijn.

Boekentip

BESTEL HIER

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Grisport Torino Mid Wandelschoenen Unisex

Shop

Gerelateerde artikelen