Fysieke Klachten

Op deze manier bereid je je lichaam voor op fysieke klachten

Fysieke klachten, we zitten er liever niet op te wachten. Daarom kun je je er beste op voorbereid zijn. Zo doe je dat!

Balanceren op één been als je je schoenen aantrekt. Meer door je neus ademen in plaats van door je mond. Gedurende de dag zo vaak mogelijk even op je hurken zitten. En op de grond gaan zitten en weer opstaan, zonder je handen of een steuntje te gebruiken. Deze en andere oefeningen reiken bewegingswetenschappers Juliet en Kelly Starrett aan in hun boek Gemaakt om te bewegen.

Voorbereiding op fysieke klachten

De oefeningen bereiden je lichaam voor op wat komen gaat, stellen de auteurs, of het nu gaat om veroudering, blessures of fysieke klachten als gevolg van leefstijl (te veel zitten, te veel schermtijd). De tien simpele oefeningen zijn gebaseerd op zitten, lopen, ademen en bewegingen die je vaak maakt. Door ze op een andere manier te doen, kun je je gezondheid verbeteren – ook op latere leeftijd – en het is een goede graadmeter om te zien hoe het nu gesteld is met je fit- en lenigheid.

Gemaakt Om Te Bewegen 11zon

Zitten en weer opstaan

Als je op zo’n manier kunt bewegen dat je met weinig tot geen hulp kunt gaan zitten en weer opstaan, heb je een stabiel, soepel en toereikend lichaam. Dat is iets waar mensen van alle leeftijden naar kunnen streven. Het voornaamste doel van de zitten-en-opstaantest is om vast te stellen of je een goed bewegingsbereik van je heupen hebt. Én je meet de kracht in je benen en romp en je balans en coördinatie.

Lees ook: Hoe voorkom je rugklachten door het thuiswerken?

Probeer het zelf

Ga bij een muur of een stevig meubelstuk staan als je denkt dat je hulp nodig hebt. Kruis de ene voet voor de andere en zak omlaag in kleermakerszit zonder iets vast te houden (tenzij je je dus erg instabiel voelt). Kom nu vanuit diezelfde kleermakerszit weer omhoog (als dat lukt) zonder je handen of knieën op de vloer te zetten of iets anders te gebruiken als steun. Lukt het niet meteen? Niet getreurd. Oefening baart kunst. Door de test regelmatig te doen, zul je merken dat je er vanzelf beter in wordt. Tip: leun met uitgestrekte armen naar voren om in evenwicht te blijven.

Lees ook: dit is goed voor je mentale gezondheid

Tip van de redactie

Deze veelzijdige yoga bal van Rockerz Fitness is er niet alleen voor yoga, want het is ook een fitness bal, gym bal en een pilates bal. De bal wordt namelijk ook veel gebruikt voor fitness- en pilates oefeningen, zowel thuis als in de sportschool. Doordat de bal op veel manieren inzetbaar is, kan je er je buik, benen, billen, armen en rug uitstekend mee trainen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST JULIET EN KELLY STARRETT | VERTALING SASKIA PEETERS 
BEELD GETTY IMAGES