Meloen

Is meloen gezond?

Een heerlijk stuk meloen op een zonnige dag. Het water loopt ons al in de mond als we eraan denken. Laat de meloen daar ook nog eens vol mee zitten. Hartstikke gezond dus.

Met lekker weer en zon komt de meloen ook steeds vaker op tafel. Een stuk fruit dat meteen een heerlijke zomers gevoel geeft en daarnaast ook nog eens gezond is.

Is meloen gezond?

Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Goed nieuws: volgens het Voedingscentrum zit dat in meloenen. Ze leveren daarnaast weinig calorieën op, maar dan wel weer veel vitamines en mineralen. In het fruit zit heel veel water, wat goed is tegen uitdroging en helpt te hydrateren. Vooral op warme dagen is dat natuurlijk erg belangrijk. Het grappige is trouwens dat door al dat vocht de meloen ook beschermt tegen de zon. Vergeet niet naast het eten van meloen te smeren met zonnebrandcrème, het is geen vervanger. Tot slot zorgt al dat vocht ook voor een betere stoelgang, ook niet verkeerd.

Lees ook: Zo snij je een watermeloen in 3 (veilige!) stappen

Verschillende soorten meloen

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten meloen, met verschillende smaken.

Zo heb je bijvoorbeeld een galiameloen. Rijk aan vitamine C en heerlijk in fruitsalades of smoothies. Een galiameloen lijkt misschien een beetje op een cantaloupe, maar is niet wat zoeter van smaak.

Een cantaloupe is geribbeld en ruw aan de buitenkant (net als de galiameloen) en heeft een mooie oranje binnenkant. De smaak is lekker zoet, dus wordt hij vaak gebruikt in desserts.

Bekend om de prachtige roze kleur is de watermeloen. Perfect voor de warme zomerdagen, door de verfrissende smaak en het vele vocht. Heerlijk in een salade of om een drankje mee te maken.

Recepten met meloen

Je kunt natuurlijk een aantal stukken meloen op tafel zetten of er ham omheen wikkelen, maar er zijn nog meer manieren waarop je het kunt verwerken in je gerecht. In een salade bijvoorbeeld, met feta. Of maak er een smoothie mee met gember. Dat wordt (misschien wel elke dag) smullen van meloen!

Watermeloensalade met feta
Recept: meloen-gember smoothie

salade

Hoeveel meloen eten?

Er wordt altijd gezegd ‘eet twee stuks fruit per dag’. Nu is dat bij meloen een beetje lastig te zeggen. Houd daarom ook voor fruit 200 gram aan per dag. In het geval van de meloen (van ongeveer 120 gram) betekent dit dus ongeveer 2 schijven. Meer is altijd goed, natuurlijk.

Tip van de redactie:

Ontdek in De groene tuin van Floor Korte hoe jij jouw saaie balkon of betegelde tuin transformeert tot een groen paradijs. Leer stap voor stap aanleggen voor een tuin waar mens en dier van genieten. Ontdek bloeiers, groenten, fruit, en het belang van insecten. Een inspirerend boek vol illustraties. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON VOEDINGSCENTRUM, DE VERSE VERLEIDING, HEALTH, AH
BEELD UNSPLASH