Ongezonde Leefstijl veroorzaakt kanker

Ongezonde leefstijl veroorzaakt eenderde kankergevallen

Een ongezonde leefstijl veroorzaakt een derde van alle kanker gevallen in Nederland., zo blijkt uit nieuw onderzoek. Roken geeft het meeste risico, maar ook een ongezond voedingspatroon en te weinig bescherming tegen de zon zorgen voor meer kankergevallen.

Met een gezonde leefstijl zouden 40.000 kankergevallen per jaar te voorkomen zijn in Nederland. Dat blijkt uit het zojuist verschenen rapport van het KWF . Roken blijft koploper als veroorzaker van kanker, bevestigen de nieuwe cijfers. Jaarlijks kunnen naar schatting 19.095 diagnoses (16% van alle kanker) hieraan toegeschreven worden. Andere belangrijke oorzaken zijn overmatige blootstelling aan de zon (5%, 6.374 gevallen per jaar) en ongezonde voeding (5%, 6.452). Daarbij gaat het vooral om weinig fruit, groente en voedingsvezel eten en te veel bewerkt vlees eten. 

Lees ook: Fleur stopte met suiker

Ongezonde leefstijl

“Deze studie laat zien dat we op een derde van alle kanker invloed hebben”, constateert Carla van Gils, directeur van KWF. Het nieuwe kabinet kan daarbij het grootste verschil maken, aldus KWF. “Door bewezen effectieve maatregelen in te voeren zoals prijsverhogingen op tabak, of een marketingverbod op ongezonde voeding en alcohol kunnen we veel kankergevallen in de toekomst voorkomen. En dat is hard nodig, want de zorg kampt al met ernstige overbelasting.” 

Lees ook: dieet schema tien kilo afvallen

Rookvrije generatie

De grootste gezondheidswinst op het gebied van kanker? Die zit ‘m in tabaksontmoediging, aldus KWF. “De cijfers laten dat duidelijk zien. Als we allemaal stoppen met roken, scheelt dat 16% van alle kanker. Dat zet echt zoden aan de dijk”, zegt Van Gils. Tegelijk is het van belang om te voorkomen dat mensen beginnen met roken. “Recente cijfers lieten zien dat 1 op de 5 jongeren het afgelopen jaar heeft gevapet, bijna een derde sigaretten heeft gerookt en dat een groot deel zelfs beide doet. Dit baart ons zorgen. We moeten voorkomen dat jongeren in aanraking komen met producten van de tabaksindustrie. Daarom werken we samen met Hartstichting en Longfonds aan het realiseren van een Rookvrije Generatie.” 

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

24 NOVEMBER 2023

Tip van de redactie

Zou je wel wat borreltjes per dag of week willen overslaan? Lees dan eens: Succesvol minderen of stoppen met alcohol van Michael Niclaus. Zo leer je al snel op een andere manier naar alcohol te kijken. Het boek doet je nadenken over je drinkgedrag, doorprikt diverse mythes over alcohol en helpt je om minder of niet meer te drinken. Wil je meer informatie over dit boek, klik op onderstaande button.

Michael Niclaus