no alcohol

Doe jij mee met Dry January? Dan kan je dat veel geld besparen

Doe jij mee aan Dry January? De trend die tien jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd in Groot-Brittannië wordt steeds populairder en heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar het kan je ook nog geld besparen. Santé rekende uit hoeveel.


Januari begint voor de meeste mensen met goede voornemens. Gezonder of minder eten, meer sporten, je huis opruimen en minder alcohol drinken. Dry January, de hele maand januari geen alcohol drinken, is al jaren populair. Het is niet alleen gezond, maar scheelt je ook nog eens veel geld.

De accijns op bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken is per 1 januari 2024 omhoog gegaan met 8,4%. Dat betekent dat een fles wijn nu ongeveer Een fles ‘wild pig’ bij Albert Heijn kost in 2024 bijna 6 euro. Als je elke dag 1 glas wijn drinkt, zijn dat ruim 7 flessen per maand, dus bespaar je met Dry January al snel 42 euro! Makkelijk verdiend, toch? Laat je ook de alcohol staan in café’s en restaurants, dan bespaar je nog een keer dat bedrag.

Lees ook: met deze tien tips bespaar je honderden euro’s

Spaanse Wijnweek dry january

Kleine fysieke voordelen

De trend die in 2013 voor het eerst werd geïntroduceerd in Groot-Brittannië wordt steeds populairder en dit zijn de gezondheidsvoordelen. Na een maand lang geen alcohol drinken zal je merken dat dit een aantal fysieke voordelen heeft. Zo heb je meer energie, val je eventueel een paar kilo afvalt, voel je jezelf fitter en zal je beter slapen. Deze voordelen kunnen snel weer verdwijnen als je daarna weer veel naar alcohol grijpt.

Lees ook: ‘De voordelen van minder alcohol drinken’

Gedragsveranderingen op lange termijn

Een alcoholpauze heeft ook effect op langer termijn. Als eerste zal je merken wat voor gewoonte het was/is om een glas alcohol te pakken. Niet alleen omdat je er op dat moment zin in hebt, maar omdat mensen in je omgeving ook alcohol drinken. Na een maand geen alcohol te hebben gedronken zal je bewuster omgaan met alcoholgebruik. Als je na januari weer vol gaat drinken, dan heeft Dry January niet zoveel zin gehad. Probeer in januari bewust te worden van je alcoholgebruik en je consumptie te beperken tot alleen drinken in het weekend.

Wandelen dry january

Risico op kanker

Bij het verwerken van alcohol maakt het lichaam afbraakproducten aan die aan acht soorten kanker worden gerefereerd. Omdat alcohol veel calorieën bevat, gaat dit vaak gepaard met overgewicht. Dit vergroot de kans op kanker ook. Misschien je alcoholconsumptie toch maar wat verminderen?

Positief effect

Dry January heeft een positief effect op de samenleving. Als je niet drinkt werd je eerder gauw als pretbederver gezien. Dry January zorgt ervoor dat het drinken van geen alcohol minder een taboe wordt. Je zal merken dat je tegenwoordig minder raar aangekeken wordt als je een spa rood bestelt in plaats van een glas wijn.

Lees ook: jaarhoroscoop 2024

Boekentip

BESTEL HIER

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé