intuitief-eten

Deze manier van eten is het nieuwe diëten: intuïtief eten

Ben jij helemaal klaar met diëten, maar wil je graag gezonder blijven eten? Intuïtief eten zou dé manier moeten zijn om je cravings onder controle te houden.

 

Ben jij het diëten ook zo zat? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er is namelijk een manier om tegen eten aan te kijken – nee, geen dieet dus – die je niet alleen helpt beter te gaan eten, maar er ook nog eens voor zorgt dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

 

Lees ook:Trap niet in deze 3 dieëtvalkuilen’

Lastig vol te houden

Een strikt dieet is vaak niet alleen heel beperkend, maar ook lastig vol te houden. We zijn alleen maar bezig met wat we niet mogen eten in plaats van met wat we wel mogen eten. Vaak zijn ze en moment wel effect, maar zodra je stopt, val je snel terug in je oude patroon en neemt het effect van het diëten snel af. Dat moet natuurlijk anders kunnen. Enter ‘intuïtief eten’.

Wat houdt intuïtief eten in?

Bij intuïtief eten hanteer je geen strikte regels over wat je wel of niet mag eten en over hoeveel je mag eten. Sterker nog: volgens dit principe mag je toegeven aan je natuurlijke drang om te eten waar je trek in hebt en wanneer je er trek in hebt. Oftewel: je volgt je intuïtie in plaats van een voedingsrichtlijn.

Alle remmen los?

Nu klinkt dat in eerste instantie natuurlijk wat gek, want het lijkt alsof we alle remmen losgooien. Dat is zeker niet zo! Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze manier van eten voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere ‘diëten’. Zo voel je je niet langer beperkt door wat je wel of niet mag eten (want vaak zijn deze restricties op de langere termijn niet vol te houden) en heb je ook minder snel last van een schuldgevoel als je je niet aan het dieet hebt gehouden. Je mag immers eten wat je wilt, wanneer je maar wilt.

Zelf reguleren

De grote vraag is natuurlijk ‘Kunnen we onszelf daarin vertrouwen?’. Het antwoord is gelukkig ‘ja!’. We hebben allemaal namelijk een aangeboren instinct om onze voedselinname zelf te reguleren. Zelfs peuters doen het: wanneer ze vol zitten, stoppen ze met eten. Daarnaast is je lichaam hierin de beste raadgever, want die geeft zelf aan wanneer het genoeg is. Bang dat je nu alleen maar ongezond zal eten? Think again: omdat je lichaam behoefte heeft aan afwisseling, zal je echt niet alleen maar trek hebben in fast food, maar zal je vanzelf een natuurlijke balans gaan opzoeken. Klinkt goed, toch?

Misschien zouden we dus wat beter naar onszelf en onze lichamen moeten luisteren, want als het goed is kunnen we heel goed zelf aanvoelen waar we behoefte aan hebben en waar we ons goed bij voelen. Dat het de ene keer wat minder gezond is dan de andere keer, dat moet kunnen, toch?

 

Bron: Huffingtonpost.co.uk

Gerelateerde artikelen