Placeholder

16 minuten slaaptekort maakt je minder productief

Na een nacht slecht slapen, denk je vaak ‘Dan ga ik vanavond vroeg naar bed’. Maar slaaptekort heeft de volgende dag wel invloed op je functioneren ook al slaap je 16 minuten minder dan normaal.

 

Iedereen heeft weleens een slechte nacht. Toch sta je op en hoop je dat je met een bak sterke koffie die dag optimaal kunt functioneren. Dat is toch wat lastiger dan je denkt.

Onderzoek

Onderzoekers aan de Penn State universiteit en de universiteit van Zuid-Florida hebben gekeken naar de invloed van slaap op je energielevel en je concentratie op de dag die volgt. Deelnemers aan het onderzoek werden acht dagen gevolgd en ondervraagd over hun slaap (bedtijd, hoe vaak ze in de nacht wakker werden, kwaliteit van de slaap etc.) en over hun functioneren tijdens de dag die volgde.

Lees ook: Slecht slapen: we weten wat we eraan kunnen doen maar ondernemen geen actie

Concentratieproblemen

Wat bleek? Op de dagen die voorafgingen door een slechte nacht, bleken de deelnemers vaker concentratieproblemen te hebben dan normaal. Als je 19 minuten eerder wakker wordt of tijdens een nacht 16 minuten minder had geslapen, dan heb je de daaropvolgende dag meer concentratieproblemen en minder energie. Dat geldt vooral voor dagen dat je naar je werk moet.

Dus zorg dat je juist op die dagen genoeg slaapt krijgt als je optimaal wilt functioneren!

Gerelateerde artikelen