Placeholder

Zaden en pitten om aan je maaltijd toe te voegen

Dit zijn 5 zaden en pitten die je kunt toevoegen aan je yoghurt, een smoothie, salade of roerbakgerecht voor een bite, meer smaak of de gezondheidsvoordelen.

Granaatappelpitten
Het duurt even voor je de pitten uit een granaatappel hebt gehaald, maar het loont zeker. De pitten zijn rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, maar ze bevatten ook veel anti-oxidanten. Sommige vrouwen zeggen dat ze minder last van overgangsklachten hebben als ze regelmatig granaatappelpitten eten. Het proberen waard.

Pompoenpitten
Zonde om de pompoenpitten weg te gooien. Je kunt ze roosteren en toevoegen aan verschillende gerechten. Pepita's, zoals pompoenpitten ook wel genoemd worden, zijn een bron van ijzer, waardoor ze je energieniveau kunnen opkrikken.

Sesamzaad
Calcium, magnesium, ijzer en fosor zijn slechts een paar van de mineralen die in sesamzaad zitten. De zaadjes zijn ideaal om een bite toe te voegen aan je salade.

Lijnzaad
Lijnzaad is onder andere goed voor je darmen. De slijmerige binnenkant van lijnzaad vormt een laagje aan de binnenkant van je darmen, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Je kunt lijnzaad het best zelf breken.

Chiazaad
Zo'n klein zaadje, zo rijk aan vezels. Chiazaadjes zijn in steeds meer keukenkastjes te vinden. Let er wel op hoe je je chiazaad eet.

Welke zaden en pitten gebruik jij veel?

Beeld: Shutterstock