noedels

Welke soorten noedels zijn er?

Noedels van rijstmeel, glasmie, ramen… Wat is nou eigenlijk het verschil? Wij zetten alle soorten noedels op een rij. Kun jij kiezen welke het beste bij je passen.

Udonnoedels

Udonnoedels zijn dikke, zachte Japanse noedels. Ze zijn gemaakt van tarwebloem, water en zout. Omdat er geen ei aan deze noedels wordt toegevoegd, zijn ze wit. Udonnoedels hebben een milde smaak en een gladde textuur.

Zo eet je ze

Udonnoedels zijn perfect voor wokgerechten en in noedelsoepen.

Sobanoedels

Heb je een glutenintolerantie? Dan zijn sobanoedels een uitkomst. Ze zijn namelijk gemaakt van boekweitmeel. Sobanoedels lijken een beetje op volkorenspaghetti en hebben een nootachtige smaak. Bovendien bevatten ze meer vezels dan de meeste andere noedelsoorten.

Zo eet je ze

Sobanoedels zijn lekker in een soep, maar je kunt ze ook gebruiken in een salade.

Eiernoedels

Niet geheel verrassend bestaan eiernoedels uit ei en tarwemeel. Ze zijn geel en je kunt ze zowel vers als gedroogd kopen. Het voordeel van eiernoedels is dat ze maar kort gekookt hoeven te worden. Ook zitten ze bomvol eitwitten.

Zo eet je ze

Eiernoedels zijn heel allround, je kunt ze gebruiken in een wokgerecht, maar ook in een salade of soep.

Mihoen

Mihoen wordt ook wel rijstvermicelli genoemd. Het is een Chinese noedel die is gemaakt van rijstmeel. In Nederland is dit een van de bekendste soorten en je vindt ze dan ook in iedere supermarkt. Ze worden vaak gedroogd verkocht. In tegenstelling tot andere noedels, zitten er in mihoen geen vezels.

Zo eet je ze

Mihoen is een goede loempiavulling. De noedels zijn ook lekker bij wokgerechten, gecombineerd met veel groenten en garnalen.

Glasmie

Door de dunne slierten wordt glasmie weleens verward met mihoen, maar de basis van glasmie is mungboon. De noedels zijn transparant en hebben dus geen kleur. Qua textuur voelen de noedels wat steviger aan dan de meeste andere soorten.

Zo eet je ze

Met glasmie kun je alle kanten op: serveer koud bij een salade of warm op voor bij een roerboekgerecht. Ook lekker in een soep.

Mie

Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.

Zo eet je ze

Mie vind je onder andere terug in bami. In China gebruiken ze de noedels ook in soepen en roerbakgerechten.

Rijstnoedels

Rijstnoedels worden gemaakt door rijst in water te weken, tot een pasta te vermalen en vervolgens het meeste zetmeel eruit te koken. Daarna wordt het deeg in noedels getrokken. Doordat er geen ei in zit, zijn rijstnoedels een populair alternatief voor vegans.

Zo eet je ze

In China roerbakken ze de rijstnoedels en worden ze geserveerd met groenten en rundvlees.

Somen

Deze Japanse noedels zijn gemaakt van tarwebloem waaraan plantaardige olie is toegevoegd. Hierdoor zijn somennoedels lang en dun. Je koopt somen altijd vers en ze hebben een lichte, pure smaak.

Zo eet je ze

Traditioneel worden somen koud gegeten met gember, lente-ui en een dipsausje op basis van sojasaus. Japanners eten ’s zomers koude somen om af te koelen.

Ramen

Ramen is een basisnoedel en wordt gemaakt van tarwebloem, ei, water, zout en kansui. Kansui is gealkaliseerd water dat de noedel elastisch maakt, zodat je er gemakkelijk draden van kunt trekken. Eigenlijk is ramen een standaard Chinese mihoen en is het niet zozeer de naam van de noedelsoort zelf, maar van het gerecht waar ze uitsluitend voor worden gebruikt: noedelsoep.

Zo eet je ze

Ramen is een noedelsoepje dat bestaat uit bouillon, groenten en vlees of kip. O, en de ramen dus… Een populaire variant is kip met verse spinazie en shiitake.

Zin in noedels? Hier vind je een aantal recepten met noedels.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen