Placeholder

Vergeten groente: pastinaak

Pastinaak werd vroeger net zoveel gegeten als aardappel. Nu is dat niet meer het geval en daarom wordt pastinaak ook weleens een ‘vergeten groente’ genoemd. Tijd om pastinaak weer op het menu te zetten.

Kenmerken
Pastinaak ziet eruit als een grote crèmekleurgie wortel. De smaak heeft ook wel iets weg van wortel. Wanneer je pastinaak donker en koel bewaart, blijft hij ongeveer 2 weken goed. 100 gram verse pastinaak bevat ongeveer 80 kcal.

Wat kun je maken van pastinaak?
Je hebt je in de supermarkt laten verleiden door die vergeten groente, maar nu heb je geen idee wat je ervan kunt maken. Enkele ideeën:

Hutspot
Pastinaak was een ingrediënt van hutspot zoals deze tijdens het Leidens Ontzet in 1574 werd gegeten.

Soep
Maak een heerlijke pastinaaksoep of gebruik een beetje pastinaak als smaakverfijner.

Pastinaakkoekjes
Rasp de pastinaak en stamp het fijn tot een koekje.

Door een salade
Ook rauw smaakt pastinaak goed. Snijd hem in plakjes of rasp hem en meng het door je salade.

Roosteren
Snijd de pastinaak, sprenkel er wat olijfolie overheen en kruid ze. Rooster ze in ongeveer 30 minuten in de oven.

Pastinaakchips
Frituur plakjes pastinaak en je hebt heerlijke chips.

Koken en pureren
Kook de pastinaak en pureer hem daarna tot een zachte puree.

Wat is jouw favoriete recept met pastinaak? Deel hem in een reactie.

Beeld: Shutterstock