Placeholder

Recept voor snelle kersengranola

Een recept van Georgina Hayden uit haar kookboek Slow.

Georgina Hayden: 'Vaak ontstaan de goede dingen van het leven bij toeval. Dit recept is daar een goed voorbeeld van. Het ging per ongeluk, kwam voort uit nieuwsgierigheid en een klein beetje uit luiheid. Omdat mijn man een notenallergie heeft, zijn granola en muesli uit de supermarkt uit den boze. Daarom maak ik vaak granola met zaden en gedroogd fruit voor hem. Maar op een ochtend, na veel beloftes die ik niet na was gekomen, was de pot met granola helemaal leeg. Wel hadden we een overvloed aan vers fruit en lekkere yoghurt in huis. Dus begon ik te improviseren en zo werd deze snelle koekenpangranola geboren. En zal ik je eens wat vertellen? Deze snelle  kersengranola is heerlijk knapperig en kleverig, een beetje zoals een mueslireep, en is eenvoudig te maken. Een prima alternatief dus voor granola uit de oven.'

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 eetlepel olijfolie (of andere neutrale olie)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 125 g havervlokken
 • 50 g gedroogde kersen of cranberry’s
 • 50 g gedroogde vijgen (of ander gedroogd fruit – dadels en abrikozen zijn ook lekker)
 • 2 eetlepels gemengde zaden (pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten)
 • snufje zeezout
 • ¼ theelepel kaneel
 • 3 eetlepels vloeibare honing
 • doosje gemengde bosvruchten, voor erbij
 • Eventueel: zelfgemaakte yoghurt, voor erbij, te vinden op bladzijde 238 in het kookboek Slow.

Bereiding
Schenk de olie en het vanille-extract met een scheutje water in een middelgrote pan met antiaanbaklaag en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de havervlokken toe en roer door elkaar. Leg het deksel op de pan en verwarm de haver 5 minuten. Snijd ondertussen de kersen en vijgen (of ander gedroogd fruit) in even grote stukken.

Haal als de haver wat zachter is geworden het deksel van de pan en voeg de zaden toe. Draai het vuur iets hoger en rooster de haver en zaden een paar minuten. Bestrooi met zout en voeg het fijngesneden droge fruit en de kaneel toe. Schep alles door elkaar en besprenkel met de honing. Warm 2-3 minuten op tot het een goudkleurige, wat kleverige granola is geworden die langs de randjes knapperig is.

Laat een paar minuten in de pan afkoelen en schep over vers fruit
en yoghurt. Of laat helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in een
afgesloten pot.

Slow – Georgina Hayden
Dit is een recept van Georgina Hayden uit haar kookboek Slow (€24,95, Gottmer Uitgevers Groep b.v.). Georgina Hayden werkt al tien jaar samen met Jamie Oliver. Niet zo vreemd dus dat ze nu met een eigen kookboek komt. In Slow heeft ze haar lekkerste recepten verzameld. Met als uitgangspunt: echt lekker eten heeft aandacht en tijd nodig. Meer recepten en informatie uit Slow vind je in het aprilnummer van Santé.

Bron en beeld: Slow