Placeholder

Recept voor pastafrittata

Wil je je pastarepertoire uitbreiden? Dan is Het Pastaboek door Gennaro Contaldo, de Italiaanse mentor van Jamie Oliver, iets voor jou. Wij mogen het recept voor deze pastafrittata alvast met je delen. Je kunt er eindeloos mee variëren, ideaal.

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen voor een basis pastafrittata

  • 4 grote vrije-uitloopeieren
  • 40 g parmezaan,
  • plus extra voor erbij
  • zeezout en zwarte peper
  • uit de molen
  • 400 g gekookte pasta
  • extra vergine olijfolie

Aan de slag
Verhit de oven tot 200 °C/gasstand 6. Kluts de eieren in een grote kom en rasp er de parmezaan bij. Voeg een beetje zout en een flinke snuf zwarte peper uit de molen toe, roer goed en hussel er de gekookte pasta door. Verhit 3 eetlepels olie in een ovenbestendige koekenpan van 26 cm met antiaanbaklaag op matig vuur. Giet het mengsel in de pan, bak de frittata ongeveer 5 minuten, of tot de onderkant krokant is, en zet de pan vervolgens nog 5 minuten in de oven tot de bovenkant gestold is. Keer de frittata heel voorzichtig om op een bord, laat hem terug in de pan glijden en zet hem nog 5 minuten terug in de oven, of tot de onderkant krokant is. Serveer met wat extra geraspte parmezaan.

Variatietip met restjes
Als je ongeveer 400 g gekookte pasta met saus over hebt, kun je dat ook prima gebruiken. Of probeer eens een pizzaiola pastafrittata – maak daarvoor de basis pastafrittata (ik gebruik graag fusilli, maar neem gewoon wat je in huis hebt), strooi er 6 in plakjes gesneden rijpe kerstomaatjes, 40 g fontina en een paar verse basilicumblaadjes over, en maak hem af met geraspte parmezaan.

Lentevariatie
In de lente kun je het basisrecept extra speciaal maken door er doperwten en pancetta bij te doen. Verhit 1½ eetlepel extra Vergine olijfolie in een ovenbestendige koekenpan van 26 cm met antiaanbaklaag. Pel 1 ui, snijd hem in ringen en laat ze een paar minuten zweten. Snijd 6 plakjes pancetta, liefst scharrel, in dunne reepjes en bak ze 2 tot 3 minuten met de uitjes mee. Roer er 200 g erwten door, giet er 400 ml heet water bij en breng op hoog vuur aan de kook. Laat het mengsel 10 tot 15 minuten koken, of tot het vocht verdampt is, en laat afkoelen. Maak het pastafrittatamengsel, voeg de fijngehakte blaadjes van 4 takjes verse munt en het sap van 1 citroen toe en roer er het erwtenmengsel door. Bak je frittata zoals hierboven beschreven, en serveer hem met wat extra geraspte parmezaan.

Dit recept is afkomstig uit Het pastaboek van Gennaro Contaldo, €9,99.