Placeholder

Recept voor gazpacho

Zet in plaats van een warme soep eens een koude soep op tafel.

Ingrediënten
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + minstens 1 uur koelen

  • 1 komkommer
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 1 sjalot
  • 6 rijpe trostomaten
  • 200 ml wortelsap
  • 3-4 el havermoutvlokken
  • 2 el olijfolie
  • 2-3 el (appel)azijn
  • 2 takjes basilicum
  • extra nodig: blender

Aan de slag
Schil de komkommer en halveer in de lengte. Schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd een kwart van de komkommer in piepkleine blokjes, voor de garnering. Snijd de rest in grove stukken. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd ook de paprika in grove stukken. Pel en snipper de sjalot. Kerf de tomaten onderop kruislings in. Dompel ze kort onder in kokend water en leg ze daarna direct in een bak ijswater. Pel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes.

Doe de gesneden groente met de rest van de ingrediënten, op het basilicum na, in een blender. Pureer glad en voeg daarbij in scheuten ca. 250 ml ijskoud water toe tot de soep dik vloeibaar is. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en zout.

Zet de soep en de komkommerblokjes afgedekt nog minstens 1 uur in de koelkast om door en door koud te worden. Proef of er extra azijn, zout of peper bij de soep moet. Schep de soep in kommetjes en garneer met de komkommerblokjes en wat blaadjes basilicum.

Eet smakelijk!

Recept en beeld: Beeldigbeeld/Stockfood