Placeholder

Recept voor salade met rode quinoa, bonte bietjes en avocado

Bieten kunnen het hele jaar. Want wist je dat er winter- en zomerbieten bestaan? Het verschil is dat zomerbieten kleiner zijn. Dit recept is lekker in de zomer.

Ingrediënten voor 4 personen
Bereidingstijd 45 minuten

  • 150 g rode quinoa
  • 10 kleine bietjes in verschillende kleuren
  • 1 grote stengel rabarber
  • 3 el boter
  • 1 scheut appelsap
  • 100 ml bietensap
  • 4 el (appel)azijn
  • 1 handvol rucola
  • 1 avocado
  • 125 ml crème fraîche
  • citroensap
  • cayennepeper
  • 2 el olijfolie

Aan de slag
Spoel de quinoa schoon en laat uitlekken. Kook 10 minuten in gezouten water. Draai het vuur uit en laat nog 10 minuten wellen. Schep de quinoa in een schaal en laat afkoelen.

Schil intussen de bietjes. Kook ze in gezouten water in 10 minuten beetgaar. Laat uitlekken en afkoelen. Maak de rabarber schoon en snijd de stengel in plakjes. Breng in een steelpan het bietensap aan de kook met 2 el azijn. Laat tot de helft inkoken en daarna afkoelen. Spoel de rucola schoon, schud goed droog en scheur de sla eventueel in stukken. Halveer en schil de avocado, wip de pit eruit. Prak de avocado met een vork fijn.

Meng 1 el crème fraîche door de avocadomoes en breng op smaak met citroensap, cayennepeper en zout. Roer de rest van de crème fraîche door het afgekoelde bietensap en breng op smaak met zout. Roer de olie met de rest van de azijn en zout en versgemalen peper naar smaak door de quinoa. Bak de rabarber kort in 1 el boter. Blus af met het appelsap en schep de rabarber in een kom. Veeg de pan schoon met keukenpapier en smelt de rest van de boter erin. Verwarm de bietjes ook kort in de boter.

Vorm met twee lepels ovale bergjes van de quinoasalade en de avocadocrème op de borden. Schep er de rabarber en de bietjes naast. Garneer met de bietjesroom en wat rucola.

Eet smakelijk!

In het juninummer van Santé vind je meer lekkere gerechten met bieten.

Beeld en recept: BeeldigBeeld/StockFood