Recept: Lamsburgers met munt, koriander en komkommeryoghurt
28 maart 2013
Maak een dubbele portie en vries de burgers die je niet gebruikt in. In de zomer zijn ze heerlijk voor op de barbecue en in de winter creëer je er een gezellige maaltijd mee.
Boodschappenlijstje
– 450 g lamsgehakt
– 1 grote ui, gepeld, grof geraspt, overtollig vocht eruit geknepen
– 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
– handjevol rozijnen (ca. 25 g), grof gehakt
– 2 tl komijn
– 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
– 1 tl kaneel
– handjevol muntblaadjes, fijngehakt
– handjevol korianderblaadjes, fijngehakt
– 1 ei
– handvol gedroogde broodkruimels (ca. 50 g)
– zeezout en versgemalen zwarte peper
– 2 el zonnebloemolie
– 4 hamburgerbroodjes, geroosterd
Voor de komkommeryoghurt
– stuk komkommer van 10 cm
– 150 g Griekse yoghurt (magere als je op de lijn let)
– handjevol muntblaadjes, fijngehakt
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe alle ingrediënten voor de burgers, behalve olie en de broodjes, in een grote kom met wat zout en peper. Kneed er een gelijkmatig mengsel van. Verdeel het in 4 gelijke porties en vorm er burgers van (ongeveer 2,5 cm dik).
Stap 2
Verhit de olie in een grote ovenvaste braadpan op middelhoog vuur en bak de burgers in 2-3 min per kant bruin. Bak ze dan 10-12 min in de oven of tot ze gloeiend heet en in het midden gaar zijn.
Stap 3
Maak ondertussen de komkommeryoghurt. Schil het stuk komkommer en halveer het in de lengte. Verwijder de zaadlijst met een kleine lepel en snijd de rest van het vruchtvlees fijn. Vermeng dat in een middelgrote kom met de yoghurt, munt en zout en peper naar smaak.
Stap 4
Serveer de burgers in de hamburgerbroodjes met een dot van de komkommeryoghurt.
Uit: Home cooking made easy, Lorraine Pascale, € 19,95
In het aprilnummer van Santé (26 maart in de winkel) vind je een selectie recepten uit Lorraines tweede kookboek Home cooking made easy, voor een staaltje stressvrije kookkunst.