Placeholder

Recept voor gegrilde tofusteaks met lente-ui

Weet je niet goed wat je met tofu moet? Dit recept uit het boek Healthy is Funky helpt je een smaakvol gerecht met tofu op tafel te zetten.

Dit recept komt uit het boek Healthy is Funky (€24,99). Op pagina 97 in het juninummer van Santé lees je een interview met de auteur Mich Baron.

De truc om tofu op smaak te brengen, is hem te marineren. Net omdat tofu een neutrale smaak heeft, neemt hij gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Marinades maken is een koud kunstje. In minder dan anderhalve minuut kun je de tofu een ander smaakje geven naargelang je ever changing mood. Dit zijn alvast twee recepten.

Ingrediënten

  • 1 blok vaste tofu van 240 gram

Voor de sesam-gembermarinade

  • 2 eetlepels glutenvrije sojasaus (bijvoorbeeld Tamari)
  • 1 eetlepel glutenvrije sesamolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels agave- of ahornsiroop
  • 1 stukje verse gember (2 cm, geraspt)
  • Zwarte peper & fleur de sel

Voor de citroen-mosterdmarinade

  • Sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel agave- of ahornsiroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel tijm
  • zwarte peper & fleur de sel

Voor de afwerking

  • 2 lente-uitjes
  • 2 eetlepels sesamzaadjes (eventueel)

Hoe maak je het?

  • Dep het blokje tofu goed droog. Als de tofu vochtig blijft, rol hem dan in 2 vellen keukenpapier en leg er een snijplank op. Duw met je beide handen op de snijplank zodat je al het overtollige vocht uit de tofu perst. Snijd de tofu horizontaal door in 3 plakjes.
  • Meng de ingrediënten voor de marinade.
  • Leg de plakjes naast elkaar in een schaaltje en giet er de marinade over. Laat de tofu minstens 30 minuten rusten. Draai de plakjes om en laat ze nog minstens 30 minuten rusten.
  • Verhit een grillpan en rooster de tofusteaks 5 tot 7 minuten op een zacht vuur.
  • Draai de tofusteaks om en rooster ze nog 5 tot 7 minuten.
  • Werk af met de lente-uitjes. Giet de resterende sesam-gembermarinade over de tofusteaks en strooi er eventueel nog wat sesamzaadjes over.

Muziektip voor tijdens het koken
Tom Browne – Funkin' for Jamaica.