Koken met paddestoelen

Koken met paddestoelen

Paddestoelen barsten van de vitaminen en mineralen en je kunt ze op allerlei manieren klaarmaken.

In het decembernummer van Santé vind je een aantal heerlijke recepten met paddestoelen. Waarom het een goed idee is om ermee te koken? Bijvoorbeeld omdat…

  • Paddestoelen zitten vol met vezels en vitamine B-mineralen als kalium,  fosfor, koperen ijzer. Als je zo'n honderd gram champignons bakt, pak je al dertig procent mee van de hoeveelheid koper die je op een dag nodig hebt.
  • Uit onderzoek van de Universiteit van Florida blijkt dat wie minstens vier weken lang elke dag een portie Japanse shiitakes eet, z'n immuunsysteem versterkt. Het geheim zou 'm zitten in de beta-glucanen, die overigens ook gewoon in oer-Hollandse witte champignons zitten.
  • Wil je geen vlees eten? Vlees en vis zijn niet helemaal te vervangen door paddestoelen, daarvoor is het eiwitgehalte te laag. Vul dus aan met andere eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten of eieren.

Bekijk de recepten vanaf pagina 84 in het decembernummer van Santé.

Beeld: Shutterstock