kokoswater

Is kokoswater goed voor je?

Is kokoswater net zo gezond als we denken? Voedingsdeskundige Anita Mulderij over kokoswater.

Anita Mulderij: ‘Voedingstrends (gezond of niet) komen en gaan. Maar voordat je je vol overgave op de nieuwste trend stort, is het goed te achterhalen of iets echt gezond is of niet. Kokoswater lijkt inmiddels een blijvertje te zijn. Is het echt zo’n gezond drankje, of stellen de voedingsstoffen teleur?

Wat is kokoswater?
De eerste vraag: wat is het precies? Kokoswater is de doorzichtige vloeistof afkomstig uit een jonge kokosnoot. Hoe rijper de kokosnoot, hoe meer vruchtvlees er ontstaat. Ook het aantal voedingsstoffen dat in het kokoswater zit neemt af naarmate de kokosnoot langer rijpt. Kokoswater wordt al eeuwenlang gedronken en ook  toegepast in ernstige gevallen van dehydratie, vanwege het hoge elektrolytgehalte en het feit dat je het zonder problemen direct uit de kokosnoot kunt drinken. Ook de zoetige smaak van kokoswater zorgt ervoor dat het voor sommige mensen een favoriet drankje is geworden.

Voedingsstoffen in kokoswater
Kokoswater bevat diverse mineralen, vitaminen en phytochemicalen die goed zijn voor de gezondheid. Verder bevat kokoswater 10 gram natuurlijke suikers, weinig eiwitten en geen vetten. Kalium is van alle voedingsstoffen in de grootste hoeveelheid aanwezig. Een mineraal dat het lichaam helpt bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk. Je kunt zelfs een tekort aan kalium hebben. Betekent dit dat kokoswater goed voor je is? Zeker weten. Als je houdt van de zoetige smaak, is kokoswater een perfect alternatief voor frisdrank, met minder suiker en calorieën.

Verschil kokoswater en kokosmelk
Veel mensen verwarren kokoswater met kokosmelk. Ook kokosmelk bevat erg veel voedingsstoffen, dus wat dat betreft zit je goed. Maar let op: kokosmelk bevat veel meer calorieën dan kokoswater. Een klein glas kokosmelk bevat al meer dan 500 calorieën, tegenover een luttele 42 calorieën in een glaasje kokoswater. Verder bevat kokosmelk, net als kokoswater, een hoop kalium. Maar ook magnesium, fosfor en selenium mogen niet ontbreken. Een kleine voetnoot: kokosmelk mag dan veel calorieën bevatten, het vetzuur van de verzadigde vetten in kokosmelk zijn wel heel goed voor je. Ze zijn makkelijk op te nemen in je lichaam en kunnen direct gebruikt worden door je hersenen. Kokosmelk is dus een prima alternatief voor zuivel wanneer je bakt of kookt.

Waar kun je kokoswater het beste kopen?
In het ideale geval drink je kokoswater direct uit een jonge, groene kokosnoot. Er zijn ook gezonde supermarktvarianten. Let er alleen goed op dat je de versies met toegevoegde smaakjes en suikers vermijdt. Gezond kokoswater hoort uit niets minder dan 100% kokoswater te bestaan.’

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: gettyimages

TIP

Seks werkt ook prima tegen stress, dus waarom niet deze satisfyer pro aanschaffen?

Satisfyer Pro 2 met Easylove Tarzan Vibrator Combinatie

Meest populaire seksspeeltjes van het jaar
KLIK HIER