Placeholder

Is honing gezonder dan suiker?

Die vraag legde Huffingtonpost voor aan voedingsdeskundige Keith Kantor. Het antwoord? ‘Suiker blijft suiker en honing bestaat voornamelijk uit suiker. Toch is honing iets gezonder.’

Hoe werkt je lichaam?
Je lichaam zet voeding om in glucose, om het vervolgens te gebruiken als brandstof. Hoe ingewikkelder het voor je lichaam is om je voeding om te zetten, hoe meer energie je lichaam verbruikt om het om te zetten.

De samenstelling van suiker
Suiker bestaat voor 50 procent uit glucose en 50 procent uit fructose. Je lichaam kan het makkelijk afbreken en wat je niet nodig hebt, wordt opgeslagen als vet.

De samenstelling van honing
Honing bestaat voornamelijk uit suiker, maar de samenstelling is anders. Het bestaat voor 30 procent uit glucose, 40 procent fructose en de rest is een mix van andere stoffen. Je lichaam heeft hierdoor meer moeite met het afbreken van honing, waardoor je er uiteindelijk minder calorieën van binnenkrijgt.

Nog een voordeel van honing
In honing zijn soms nog sporen te vinden, van mineralen die bijen hebben opgepikt terwijl ze van plant naar plant vlogen.  Het gaat dan om hele kleine hoeveelheden van bijvoorbeeld zink, selenium of vitamines.

Bron: Huffingtonpost | Beeld: Shutterstock