Placeholder

Een etentje organiseren in 5 stappen

Het is jouw beurt om het jaarlijkse familie- of vriendinnenetentje te organiseren. Voorkom stress met onze praktische tips.

Stap 1: Verstuur uitnodigingen
Zorg dat je de uitnodigingen op tijd verstuurt, zodat iedereen de tijd en de datum van je etentje vrij kan houden. Geef als dat van toepassing is duidelijk aan of aanhang wel of niet welkom is.

Stap 2: Begin aan de voorbereidingen
Zodra je weet wie er komen, kun je beginnen met de eerste voorbereidingen, zoals het kiezen van de recepten. Komen er mensen met allergieën of speciale voedselwensen? Houd daar rekening mee. Maak het jezelf niet te moeilijk. Je hoeft echt geen culinaire hoogstandjes op tafel te zetten om een gezellige avond te hebben. Maak zodra het menu bekend is een complete boodschappenlijst. Je kunt ook iedereen vragen één van de gangen mee te brengen, maak dit op tijd bekend zodat iedereen tijd heeft om iets voor te bereiden of regelen.

Stap 3: Probeer recepten uit
Wil je iets op tafel zetten dat je nog nooit eerder hebt gemaakt? Maak het gerecht dan ruim voor het etentje al een keer voor jezelf. Zo kun je alvast oefenen en proeven, om de kans op succes tijdens het etentje te vergroten.

Stap 4: Zorg voor mooie aankleding
Door mooie schalen, servetten, kaarsjes, achtergrondmuziek en een tafelloper kun je de de ruimte een beetje sfeer geven. De aankleding hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, een paar kleine details maken een groot verschil.

Stap 5: De voorbereiding op de dag zelf
Zorg dat de boodschappen gedaan zijn. Maak alles dat je van tevoren kunt maken 's ochtends al klaar, zodat je tijdens het etentje zo min mogelijk in de keuken staat. Zorg dat er voldoende te drinken is. Zet eventueel een bijzettafeltje neer met wat drankjes, zodat mensen zelf kunnen bijschenken. Des te minder tijd ben je daarmee kwijt als je gasten er zijn.

Stap 5: Geniet!
Misschien is de oven iets later klaar dan gepland, of ontdek je achteraf dat je een bijgerecht bent vergeten op tafel te zetten. Maak je niet druk om deze kleine dingen. De gezelligheid is het belangrijkst en daar moet je zelf ook van genieten.

Beeld: Shutterstock