Op het menu: pompoen

Op het menu: pompoen

Oktober is bij uitstek de maand om pompoen te eten. Alles wat je over deze groente moet weten op een rij.

Weinig calorieën, veel vezels, vitaminen, antioxidanten en  mineralen. Tot zover de gezondheidsvoordelen van de pompoen, die verder vooral lekker en veelzijdig is.

Hoe weet je of een pompoen rijp is?
Een pompoen moet stevig zijn en geen zachte plekken hebben. Let daarop in de supermarkt.

Hoe bewaar je pompoen?
Op een koele en droge plek kun je een pompoen ongeveer twee maanden lang goed houden. Heb je de pompoen al in stukken gesneden? Dan kun je de stukjes goed verpakken en ongeveer 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Moet je een pompoen schillen?
Nee, dat hoeft niet. Je kunt de pompoen het best wassen en halveren. Daarna kun je de draden en pitten er met een lepel uithalen. Het vruchtvlees kun je in blokjes snijden. Het is niet nodig om de pompoen eerst te schillen; als je hem goed verhit, wordt de schil zacht. Wil je een pompoen toch schillen? Hier lees je hoe.

Wat kun je eigenlijk met pompoen doen?
Veel! Smoren, roerbakken, grillen, heerlijk met pasta, risotto, Indiase curry en één van de favorieten: pompoensoep.

Wist je dat er in de meeste pompoenkruiden geen pompoen zit?

Beeld: Shutterstock