Placeholder

Deze voedingsmiddelen zijn niet altijd vegan

Veganistisch eten kan in het begin best een uitdaging zijn. Het gaat verder dan geen vlees, vis of zuivel consumeren. In veel producten waarvan je het niet verwacht, zijn dierlijke stoffen verwerkt. Voedingsdeskundige en gastblogger Anita Mulderij heeft een lijstje gemaakt met een aantal producten die verrassend genoeg lang niet altijd vegan zijn.

Anita Mulderij:

'1. Worcestershire sauce
Deze Engelse smaakmaker kan je avondmaal of soep de extra flair geven waar het om vraagt. Maar veganistisch is het de saus niet. Wat niet iedereen weet, is dat er ansjovis in verwerkt zit. Gelukkig is er inmiddels een vegan variant in de maak.

2. Bier en wijn
Schrik niet, niet alle wijn- en biersoorten vallen nu af. Maar sommige varianten zijn zeker niet veganistisch. Zo wordt er soms vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen) of producten op basis van ei soms gebruikt om wijnen en bieren een helder te maken. Een extra check kan daarom geen kwaad. Er zijn gelukkig diverse websites die dit makkelijker maken, bijvoorbeeld Barnivore.

3. Snoep met glazuurlaagje
Sommige snoepsoorten worden afgewerkt door een glanzend laagje glazuur. Zo ziet het er nog aantrekkelijker uit, maar er is verschil tussen verschillende glazuren. Zo komt glazuur van carnaubawas van bladeren van een bepaalde palmboom. Bakkersglazuur wordt gemaakt van luizen.

4. Granen en snoep met gelatine
Gelatine wordt gemaakt van dierlijk collageen. Gelatine wordt gebruikt in veel varianten. Je merkt er niets van qua smaak en structuur. Dat het in snoep zit, is veel mensen wel bekend, maar wist je dat het ook gebruikt wordt in bepaalde graansoorten, gebak, maar zelfs in diverse beautyproducten?

5. Zoute snacks en chips
Snacks en zoutjes zijn niet altijd vegan. Als ze in de smaakcategorie ‘bacon’ of ‘zure room’ vallen gaat er direct een belletje rinkelen. In sommige andere chips- en snackvarianten vind je ook melkbestanddelen of honing.

De moraal? Blijf opletten wat je in je mandje gooit! En let eens op lijstjes op het internet en volg vegan blogs. Er is veel meer te vinden dan je misschien denkt, als je maar weet waar je op moet letten.'

Meer tips voor een mooi en gezond lijf? Kijk op JasperAlblas.nl voor gratis voedingstips en heerlijke gezonde recepten.

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: Shutterstock