Snelle Vegetarische Orzo Ovenschotel

Deze gezonde ovenschotel is nu de hit op internet

Orzo is een gedroogde pastasoort die qua vorm en grootte vergelijkbaar is met rijst. Goed voor een heerlijke snelle vegetarische ovenschotel. Het is nu de hit op internet.

Orzo is afkomstig uit de Griekse keuken. Een kleine pastavariant die nog het meeste blijkt op rijstkorrels. Het wordt traditioneel gemaakt van tarwegriesmeel en water, hoewel sommige moderne varianten ook gemaakt worden van andere granen zoals rijst of gerst. De naam orzo betekent letterlijk “gerst” in het Italiaans, vanwege de gelijkenis met dit graan. Orzo wordt tegenwoordig veel gebruikt in de mediterrane keuken. Hier een recept voor een heerlijke gezonde vegetarische ovenschotel.

Orzo kun je op verschillende manieren bereiden. Het wordt vaak gebruikt in soepen en stoofschotels, waar het voor een stevige textuur zorgt. Maar je kunt het ook klaarmaken als een pilaf of risotto.

Lees ook: recept voor gevulde vegetarische zoete aardappel

Orxzo Met Vega Balletjes parmesan orso
Orzo met vega balletjes

Een andere populaire manier om orzo te bereiden is als salade. Meng gekookte orzo met verse groenten zoals tomaten, komkommer, paprika en verse kruiden, en maak ‘m af met een dressing van olijfolie en citroensap. Ook lekker als bijgerecht.

Lees ook: 10 x inspiratie voor vegetarisch broodbeleg

Orzo Salade broccoli orzosalade
Orzo Salade

Recept: gezonde vegetarische orzo ovenschotel

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 g orzo
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 100 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 100 g feta, verkruimeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicumblaadjes, voor garnering

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Kook de orzo volgens de instructies op de verpakking tot het al dente is. Giet af en zet opzij.
  3. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en geurig zijn.
  4. Voeg de paprika en courgette toe en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
  5. Voeg de gekookte orzo, cherrytomaatjes, gedroogde oregano en gedroogde basilicum toe aan de pan. Meng goed.
  6. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  7. Verdeel het orzo-mengsel over een ovenschaal. Strooi de verkruimelde feta gelijkmatig over de bovenkant.
  8. Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot de kaas goudbruin begint te worden.
  9. Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
  10. Garneer met verse basilicumblaadjes voor het serveren.

Serveer deze smakelijke vegetarische orzo ovenschotel warm.

Knoflook orzo met parmezaanse kaas

En heb je nu echt de smaak te pakken, dan moet je dit filmpje bekijken om dit knoflook gerecht met parmezaanse kaas te maken. We like!

In Santé Magazine vind je elke maand de lekkerste recepten, ook met orzo.

Meer recepten lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Lees ook: gevulde aubergine met rijst

Tip van de redactie

Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST EN RECEPT MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES