Placeholder

5 weetjes over pompoen

Het is vandaag Halloween en daarbij denken we meteen aan pompoen. Wist je dat pompoen heel gezond is en dat er in de meeste pompoenkruiden niet eens pompoen zit?

1. Er zit geen pompoen in pompoenkruiden
Wist je dat in veel potjes pompoenkruiden niet eens pompoen zit? Er worden andere kruidige ingrediënten gebruikt zoals gember en kaneel, die ons aan pompen doen denken. Die foodmarketeers zijn slim.

2. Pompoen is gezond
Pompoen zo'n 20 calorieën per 100 gram, daarnaast zit er bijna geen vet in. Verse pompoenpuree bevat twee keer je dagelijkse dosis vitamine A. De pepitazaden zijn daarnaast heel gezond om te roosteren en toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade.

3. Je kunt beter niet koken met pompoenolie
Pompoenolie is donker van kleur, waardoor de smaak snel bitter wordt als het verhit wordt. Gebruik pompoenolie daarom niet om te koken, maar voeg honing of olijfolie toe om er dressing van te maken. Je kunt de olie ook over vanille-ijs gieten voor garnering en een lichte notensmaak.

4. Zo schil je een pompoen
Een pompoen schillen, kan een behoorlijke taak zijn. Een goede manier is om de pompoen met een groot mes in parten te snijden. Vervolgens kun je per part de schil verwijderen. Lukt dat niet? Kook de pompoen dan in zijn geheel, maximaal 10 minuten. De schil is nu makkelijker te verwijderen en wordt bovendien dunner, waardoor er meer vruchtvlees overblijft.

5 De Halloween-pompoen is niet de lekkerste soort
Wie voor Halloween een pompoen koopt, zoekt meestal een grote oranje pompoen met opvallende ribbels. Deze heeft een dunnere schil zodat het uithollen makkelijker gaat. De smaak van deze pompoen is echter niet zo zoet. Wie wil koken met een zoete pompoen kan beter kiezen voor een zoete New Engeland pompoen.

Eet jij wel eens pompoen?

Bron: Shape.com, groentenenfruit.nl, 24kitchen | Beeld: Shutterstock