Placeholder

Vrouwen- probleempjes

Bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen kampt met vaginale ongemakken. Daarbij weten de meeste vrouwen niet goed hoe zij dit zelf kunnen voorkomen of behandelen.

Voor veel Nederlandse vrouwen is het een herkenbaar en terugkerend probleem; vaginale ongemakken. Uit onderzoek van Gezondheidsplein en Multi-Gyn bleek dat 72 procent van de Nederlandse vrouwen er het afgelopen jaar last van heeft gehad. Het gaat hierbij om kwalen zoals jeuk, irritatie, een branderig gevoel of onaangenaam geurende of afwijkende afscheiding.

Voorkomen en behandelen
Voor zelfs 80 procent van de vrouwen zijn vaginale ongemakken een terugkerend verschijnsel, waarvoor te weinig naar de huisarts wordt gegaan. Weinig vrouwen zoeken een oplossing en veel vrouwen blijven dus met de ongemakken zitten. Geen goed teken vind medisch biologe Annelize Goedbloed. ‘Vrouwen zouden er goed aan doen dit bespreekbaar te maken. Ze zijn zich er vaak ook niet bewust van dat de meeste klachten eenvoudig zelf op te lossen zijn’, aldus Goedbloed.

Meer over vaginale afscheiding en bacteriën >

Luister naar je lichaam
De meest voorkomende oorzaken van vaginale ongemakken zijn een bacteriële infectie (bacteriële vaginose) of een schimmelinfectie (candida). In de vagina leeft een groot aantal micro-organismen, bacteriën en schimmels in een bepaald evenwicht met elkaar. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt kan één van deze micro-organismen de overhand krijgen, resulterend in een bacteriële- of schimmelinfectie.

De binnenkant van de vagina wordt in principe zelf schoongehouden. In sommige gevallen is een handje helpen geen overbodige luxe, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of na seks – wat het vaginale milieu kan verstoren. Ook individuele gevoeligheden, conditie, stress, een gebrek aan hygiëne en zelfs lichaamsbouw kunnen een rol spelen bij terugkerende klachten. Producten die zorgen voor het herstel en behoud van een gezonde vaginale flora bieden dan een eenvoudige en snelle oplossing.