Broze nagels

Hoe krijg je je nagels weer sterk? 6 ijzersterke tips

Broze nagels die scheuren of afbreken, met deze tips ben je daar snel vanaf.

Naar schatting heeft ruim 20 procent van de bevolking last van broze nagels. Met name vrouwen hebben daar last van. Vaak wordt gezegd dat broze nagels ontstaan door een tekort aan calcium (kalk), maar dat is meestal niet de oorzaak. Je nagels bevatten namelijk maar 0,2 procent calcium.

Broze nagels kunnen verschillende oorzaken hebben:

  1. Droge omgeving: Blootstelling aan droge lucht kan leiden tot uitdroging van de nagels, waardoor ze broos worden.
  2. Overmatige blootstelling aan water: Veelvuldig contact met water, zoals bij afwassen of zwemmen, kan de nagels verzwakken en broos maken. Een andere veelvoorkomende oorzaak voor zwakke nagels is het wassen van je handen. Als je vaak je handen wast met zeep, neemt het waterabsorberende vermogen van de nagels af. Doordat je nagels nat worden neemt de hoeveelheid water in de nagels eerst toe. Vervolgens verdampt die hoeveelheid weer, waardoor ook de vochtabsorberende stoffen van de nagels oplossen. Hierdoor wordt het vocht in de nagels minder goed vastgehouden en worden ze brozer. De uiteinden van je nagels bevatten minder vocht, waardoor de nagels sneller afbreken of scheuren. 
  3. Agressieve chemicaliën: Het gebruik van nagellakremover met aceton, schoonmaakmiddelen en andere agressieve chemicaliën kan de nagels beschadigen en broosheid veroorzaken. Contact met chemische middelen zijn ook een reden voor het ontstaan van slappe nagels. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakproducten, maar ook aan chemische middelen van de drogist en nagelsalon. Bij acrylnagels wordt het oppervlak van je eigen nagel gevijld, waardoor deze dunner wordt. Bacteriën en schimmels kunnen zich vervolgens tussen je eigen nagel en nep nagel ophopen. Je kunt daarom beter kiezen voor gellak. Gebruik je gewone nagellak? Verwijder deze dan met nagellakremover zonder aceton. Draag verder handschoenen tijdens het schoonmaken en gebruik een voedende nagelolie of -crème. 
  4. Gebrek aan voedingsstoffen: Een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals proteïne, biotine, ijzer en vitamine E kan leiden tot zwakke, broze nagels. Als je last hebt van broze nagels dan kan dat wijzen op een tekort van bepaalde vitaminen. Je lichaam heeft bijvoorbeeld vitamine A, B12 en D nodig voor sterke nagels. Maar ook calcium, zink, ijzer en jodium. Wanneer je twijfelt of je bepaalde voedingsstoffen tekort komt, kun je dit het beste bespreken met je huisarts. Bekijk verder ook je eetpatroon en zorg dat je voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt die deze vitaminen en mineralen bevatten. Houd er ook rekening mee dat de overgang een rol kan spelen bij een tekort aan vitaminen en mineralen. Ga ook in dit geval naar je huisarts om te bekijken wat je het beste kunt doen. 
  5. Overmatig gebruik van nagellak: Voortdurend gebruik van nagellak, vooral nagellak met agressieve chemicaliën, kan de nagels uitdrogen en verzwakken. Nagels met nagellak zien er leuk uit, maar gezonde sterke nagels zien er ook goed uit.
  6. Ouder worden: Naarmate je ouder wordt, kunnen je nagels droger en brozer worden vanwege veranderingen in de hormonen en de natuurlijke vochtbalans van je lichaam. Door een veranderende hormoonhuishouding kun je ook gevoeliger worden voor schimmels. Ook schimmel kan ervoor zorgen dat je nagels slapper worden. Je kunt je nagel meestal niet meer knippen en soms laat de nagel zelfs (gedeeltelijk) los. Hierbij kun je ook last hebben van schimmel aan de huid rondom de nagel. Vooral ouderen hebben hier vaker last van dan jongeren, doordat hun weerstand over het algemeen lager is.

Als je last hebt van broze nagels, is het belangrijk om eerst de mogelijke oorzaken te vinden en vervolgens goed voor je nagels te zorgen. Door hydrateren van je nagels, het vermijden van agressieve chemicaliën en gezond eten, kun je de gezondheid van je nagels al aanzienlijk verbeteren. Als de broosheid aanhoudt of ernstig is, is het goed om de huisarts om advies te vragen.

biab nagels

Zo maak je nagels weer sterk

  1. Hydrateer: Houd je nagels en nagelriemen gehydrateerd door regelmatig nagelriemolie of een vochtinbrengende crème aan te brengen. Dit helpt bij het voorkomen van uitdroging en broosheid.
  2. Gebruik een nagelverharder: Overweeg het gebruik van een nagelverharder of een speciale nagelbehandeling die versterkende ingrediënten zoals keratine of calcium bevat.
  3. Vermijd agressieve chemicaliën: Beperk blootstelling aan agressieve chemicaliën zoals nagellakremover met aceton en schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de nagels verzwakken en uitdrogen.
  4. Draag handschoenen: Bescherm je nagels tijdens schoonmaken en tuinieren door handschoenen te dragen. Dit helpt schade door water, chemicaliën en vuil te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat je met die leuke handschoenen aan ook niet ziet dat je nagels er niet helemaal goed uitzien:)
  5. Eet een gezond dieet: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals proteïne, ijzer en vitamine E, die allemaal belangrijk zijn voor gezonde nagels. Denk aan voedingsmiddelen zoals eieren, vis, noten, groene bladgroenten en volle granen. Niet alleen goed voor je nagels, maar ook voor de rest van je lijf.
  6. Beperk het gebruik van nagellak: Geef je nagels af en toe een pauze van nagellak, vooral van nagellak met agressieve chemicaliën. Dit geeft je nagels de kans om te ademen en te herstellen.

Lees ook: Bye bye schimmelnagels

Tip van de redactie

Met de Simver Manicure- en Pedicureset haal je een professionele nagelstudio in huis! Zeer compact in formaat, maar uitgebreid in functionaliteit. Inclusief 11 nagelfrees opzetstukjes en 56 schuurbanden die je nagels mooi en gezond houden. Polijsten, vijlen, exfoliëren, alles kan! Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES